eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Egészségügy: "még nem látszanak a reform jó oldalai"

Jövőre 32 milliárd forinttal többet költ a kormányzat a járóbeteg-szakellátásra - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszteri megbízott az Egészségügy a reformok sodrásában című konferencián. Az egészségügyi vezetők és kórházigazgatók jó része ugyanakkor kételyének adott hangot, hogy a tárca által bemutatott több-biztosítós modell ebben a formájában működni tud, a betegellátás vagy az intézmények finanszírozásának közvetlen veszélyeztetés nélkül.

A konferencián az Államreform Bizottság alelnöke elmondta: az eddigi reformok a gazdasági lehetőségek és az egyéni szükségletek közötti egyensúly megtalálását célozták.

Draskovics Tibor szerint minőségi szolgáltatásokra, fenntartható finanszírozásra és igazságosabb hozzáférésre lenne szükség a különböző közszolgáltatásokban, fontos kérdés azonban, hogyan lehet a vágyakat, az igényeket és a szükségleteket a mainál jobban összhangba hozni a lehetőségekkel.

A tárca nélküli miniszter elismerte, hogy még nem látszanak a reform jó oldalai, és a kormány még a szándékait sem tudta jól megmutatni.

A politikus pozitív példaként említette, hogy a biztosítási jogviszony ellenőrzésének köszönhetően több tízezer új járulékfizető jelentkezett.

Eltüntetik a fehér foltokat

Az egészségügyi miniszter előadásában arról beszélt, hogy az egészségbiztosítás átalakításától újfajta minőségi kritériumokat várnak. A társadalombiztosítási rendszer továbbra is a szolidaritásra épül úgy, hogy a rendszer megengedi a versenyt a szolgáltatók között, illetve a biztosítottakért.

Horváth Ágnes hozzátette: a rendszerben egyértelmű ösztönzőket kell kialakítani, ami a szolgáltatások minőségének javulását eredményezi. Az egészségbiztosítási piacra belépő kisebbségi tulajdont birtokló befektetőktől hatékonyságot és minőségjavulást várnak, az ezek megvalósulásához szükséges eszközrendszerről a kisebbségi tulajdonosok döntenek.

A konferencián jelentette be Székely Tamás miniszteri megbízott, hogy jövőre 32 milliárd forinttal többet költ a kormányzat a járóbeteg-szakellátásra, ezzel eltüntetik az ellátás fehér foltjait.Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a konferencián az InfoRádiónak elmondta: az év végéig 40-45 milliárd forint többlet keletkezik az egészségbiztosítási alapban, a gyógyszerárak esése és a több járulékfizető hatására.

Kökény Mihály hozzátette: a bevételből korrigálják azon intézmények finanszírozását, ahol tavasszal rosszul állapították meg a támogatást, támogatnak gyógyászati segédeszközöket, például kerekesszékeket és növelik a járóbetegellátás finanszírozását.

A politikus szólt arról is, hogy egyenlőtlen a javakhoz való hozzájutás, és a kormányzat változtatni akar ezen a tűrhetetlen, de eddig hallgatólagosan tudomásul vett rendszeren. Kökény Mihály szerint a magyar egészségügy szegényebb lenne a befektetők nélkül.

Fordított sorrend

Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere előadásában kifejtette: az eddigi reformlépéseket nem vitték végig, így erre a kaotikus helyzetre nem szabad "ráengedni" a több-biztosítós rendszert. Mikola István úgy vélte: a kórházi struktúra átalakítása előtt kellett volna a járóbeteg-szakellátást felfejleszteni és nem fordítva.

A rendelkezésre álló forrásokról szólva a politikus azt mondta: annak elosztását népegészségügyi adatokra alapozva, a földrajzi területekre lebontott egészségügyi prioritásrendeknek megfelelően kell, kellett volna elosztani.A konferencián az egészségügyi vezetők és kórházigazgatók jó része ugyanakkor kételyének adott hangot, hogy a tárca által bemutatott több-biztosítós modell ebben a formájában működni tud, a betegellátás vagy az intézmények finanszírozásának közvetlen veszélyeztetés nélkül.

A 153 egészségügyi intézményt tömörítő Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, Golub Iván szerint az esélyegyenlőség, a hozzáférés, az ellátás minősége forog kockán a több-biztosítós rendszer bevezetésével.

Elmehet másra a pénz

A konferenciától függetlenül Rékassy Balázs egészségközgazdász az InfoRádiónak elmondta: a kezelésekre fordított pénz nem lesz több azzal, hogy regionális egészségpénztárak jönnek létre.

A szakember szerint nem lesz érdeke a pénztáraknak, hogy pluszpénzt fordítsanak a szolgáltatásokra, a forrásokat a tagtoborzásra, az adminisztrációra és a marketingre költik majd.

Az Egészségkutató Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy jelenleg a társadalombiztosítási kassza 1,5 százalékából tartják fenn az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, míg a kormány 4 százalékban maximalizálná a területi biztosítók adminisztrációs költségeit.

Az egészségügyi ágazat hatékonyabban működhet ugyan, de kérdés, hogy ez ellensúlyozza-e az adminisztrációs többletköltségeket - jegyezte meg Rékassy Balázs.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×