eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Támad a Zöld Kommandó - a nap hírei

Benyújtja az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait az MSZP, de népszavazást is kezdeményeznek ezekről. Veres János pénzügyminiszter menesztését követeli a Fidesz a kormányfőtől. 2010-ig csaknem 450 dolgozóval növelik a környezetvédelmi hatóságok létszámát. A nap hírei 2007. október 13-án, szombaton.

Népszavazást kezdeményezhet az MSZP

Hétfőn benyújtja az MSZP-frakció az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait, és ezzel egy időben ezekről népszavazást kezdeményez - jelentette be a miniszterelnök a szocialista képviselőcsoport zárt ülése után.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor a népszavazási kezdeményezésüket visszavonják.

Az MSZP négy év múlva vezetné be a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, de a jelöltek először a 2014-es választásokon indulnának külön a polgármesteri és a parlamenti képviselői posztért.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arról is beszámolt, hogy olyan párt- és kampányfinanszírozásról szóló javaslatot támogattak, amely a pártok állami költségvetési támogatását megemeli, világossá teszi, de minden más kiskaput megszűntet.

Hozzátette: rövidítenék és olcsóbbá tennék a kampányt, a kampányidőszakban pedig tiltanák a kormány propagandatevékenységét. A frakcióülésen abban is egyetértés volt, hogy megszűnjön a képviselői költségtérítés, a szállásköltséget pedig számlával kelljen igazolni.

Az MSZP a parlamenthez benyújtani tervezett javaslatok közé belevette a Fidesz kezdeményezése alapján megfogalmazott, a kormánytagok jövedelmi helyzetének átláthatóbbá tételét tartalmazó elképzelést.

A Fidesz Veres menesztését követeli

A pénzügyminiszter menesztését követeli a kormányfőtől a Fidesz. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban úgy fogalmazott: tudomása szerint Veres János a '90-es évek elején résztulajdonosa és ügyvezetője volt annak a cégnek, amely 55 millió forint áfát igényelt vissza szabálytalanul.

Hozzátette: a fiktív számlák kibocsátása miatt 1995-ben büntetőeljárás indult, de a szocialista politikust ki sem hallgatták az ügyben. Balsai István úgy véli: ha Veres János tárcavezető marad, a kormányfő kijelentései továbbra is hiteltelenek lesznek a közélet megtisztításáról.

Közben Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott: nem válik meg pénzügyminiszterétől, mivel a korábban lefolytatott hatósági vizsgálatok egyike sem utalt Veres János érintettségére.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az InfoRádióban azt mondta: a cégnek egy időben több ügyvezetője volt és Veres János felelősségi körébe csak a társaság hitelezési ügyei tartoztak.

Feloszlatták az MSZP kiskunhalasi szervezetét

Az MSZP kiskunhalasi szervezetének feloszlatásáról döntött a párt országos etikai bizottsága. Simon Gábor, a testület elnöke emlékeztetett arra, hogy ezt a lépést a párt országos elnöksége kezdeményezte az utóbbi időszakban történt, a párt elveit és érdekeit sértő jelenségekre hivatkozva.

Az MSZP kiskunhalasi szervezete szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag János korábbi elnököt, valamint Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-frakciójának tagját a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség.Sólyom László Ebesen

A múlt minél teljesebb megismerésének fontosságát hangsúlyozta a kitelepítésekkel összefüggésben a köztársasági elnök. Sólyom László erről a Hajdú-Bihar megyei Ebesen beszélt, ahol emlékművet avattak a kommunista diktatúra magyarországi munkatáboraiban elhunyt áldozatok emlékére.

Az államfő úgy fogalmazott: tudni kell, hogyan és miért történt a magyarok kitelepítése Szlovákiából alig néhány évvel a hortobágyi munkatáborok létrehozása előtt. Mint mondta: ennek ismerete is szükséges a megalapozott állásponthoz a Benes-dekrétumokról szóló vitában.

A Rákosi-rendszerben 1951 és 53 között 12 zárt, őrzött hortobágyi tábort hoztak létre, ahová főként a jugoszláv, illetve az osztrák határsáv 451 településéről hurcolták el az embereket.

Támad a Zöld Kommandó

A környezetkárosítással összefüggő bűnözés visszaszorítása érdekében 2010-ig csaknem 450 dolgozóval növelik az illetékes hatóságok létszámát - jelentette be a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor az úgynevezett Zöld Kommandó Tápiószecsőn tartott akcióján beszélt erről.

A politikus hangsúlyozta: becslések szerint jelenleg mintegy 10 ezer illegális lerakó működik az országban.

Csúszik a koalíciós megállapodás benyújtása Ukrajnában

Ukrajnában a jövő hétre halasztották a koalíciós megállapodás benyújtását az államfőnek a 2004-es narancsszínű forradalomban részt vevő politikai erők. Julija Timosenko volt kormányfőhöz közel álló illetékesek nem részletezték a csúszás okát, csak annyit mondtak, hogy már készülnek a dokumentumok.

A szeptember 30-ai előrehozott választásokon a "narancsszínű" erők közül Julija Timosenko Tömbje kapta a legtöbb szavazatot. Az államfőt támogató Mi Ukrajnánk mozgalommal együttesen 228 képviselői helyet szereztek a 450 fős ukrán törvényhozásban.

Kórházban a thaiföldi király

Kórházba vitték Thaiföld uralkodóját, miután zsibbadást érzett testének jobb oldalán. A királyi palota közlése szerint a 79 éves Bhumibol Aduljadedzsnél kisebb agyi vérkeringési zavart állapítottak meg. A király a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója.

Az uralkodónak az utóbbi években szívpanaszai voltak, júliusban gerincműtéten esett át. Bhumibol Aduljadedzs tavaly ünnepelte trónra lépésének 60. évfordulóját.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×