eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Fűrészport eszünk, amikor az eper ízét érezzük

Több százezer tonna mesterséges adalékanyagot használnak fel évente az élelmiszergyártás során az Európai Unióban. A szám első hallásra meglepő, de annak tudatában, hogy a világon például mennyi gyümölcs terem, látni leeht, hogy az egy ország szükségleteit sem fedezné.

Az élelmiszeripar boszorkánykonyháiban ma már gyakorlatilag bármilyen íz, szín, forma előállítható, amilyet csak a megrendelő kér - mondta az InfoRádiónak a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.

Frühwald Ferenc közölte: az Európai Unióban évente körülbelül 170 ezer tonna iparilag előállított aromát használnak fel a joghurttól a gyümölcsteán, a készételkonzerveken át a különböző cukorkákig mindenben.

Hozzátette: ijesztő, hogy az ízfokozó nátrium-glutamátból is 95 ezer tonnányit használnak fel pusztán azért, hogy a gyártók minél magasabbra tudják tenni az ízlelési ingerküszöböt.

A gyenge minőségű szőlőből készült lőrét boraromával javítják fel: ebből négy gramm elegendő száz liter borhoz, évente mégis több ezer tonnát használnak fel belőle világszerte - mondta a Biokosár felelős szerkesztője.

A ropogós fehér kenyérnek sem csak a természettől fogva van jó illata: fehérkenyérhéj-aromát lehet hozzáadni - fűzte hozzá.

Ugyanez a helyzet a joghurtokkal is - figyelmeztetett Frühwald Ferenc -, ezeknél mogyoró- és eperaromából használnak nagyon sokat.

"Az eladott joghurtoknak minden második darabja eper ízű, hát ennyi eper a világon nincsen" - mondta az ökomagazin felelős szerkesztője.

És igaza van: a statisztika szerint a világ teljes epertermése az amerikai szükséglet mindössze 5 százalékát elégítené ki.

Frühwald Ferenc reméli, hogy már az átlagfogyasztó is tudja, hogy az eper ízesítés egy trópusi fa fűrészporából készült.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×