Az élelmiszeripar boszorkánykonyháiban ma már gyakorlatilag bármilyen íz, szín, forma előállítható, amilyet csak a megrendelő kér - mondta az InfoRádiónak a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.
Frühwald Ferenc közölte: az Európai Unióban évente körülbelül 170 ezer tonna iparilag előállított aromát használnak fel a joghurttól a gyümölcsteán, a készételkonzerveken át a különböző cukorkákig mindenben.
Hozzátette: ijesztő, hogy az ízfokozó nátrium-glutamátból is 95 ezer tonnányit használnak fel pusztán azért, hogy a gyártók minél magasabbra tudják tenni az ízlelési ingerküszöböt.
A gyenge minőségű szőlőből készült lőrét boraromával javítják fel: ebből négy gramm elegendő száz liter borhoz, évente mégis több ezer tonnát használnak fel belőle világszerte - mondta a Biokosár felelős szerkesztője.
A ropogós fehér kenyérnek sem csak a természettől fogva van jó illata: fehérkenyérhéj-aromát lehet hozzáadni - fűzte hozzá.
Ugyanez a helyzet a joghurtokkal is - figyelmeztetett Frühwald Ferenc -, ezeknél mogyoró- és eperaromából használnak nagyon sokat.
"Az eladott joghurtoknak minden második darabja eper ízű, hát ennyi eper a világon nincsen" - mondta az ökomagazin felelős szerkesztője.
És igaza van: a statisztika szerint a világ teljes epertermése az amerikai szükséglet mindössze 5 százalékát elégítené ki.
Frühwald Ferenc reméli, hogy már az átlagfogyasztó is tudja, hogy az eper ízesítés egy trópusi fa fűrészporából készült.
Hanganyag: Rezsek Gyõzõ