eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A pártok egymásra figyelnek - a nap legfontosabb hírei

Egyelőre egyik párt sem kezdeményez népszavazást a közélet tisztaságát célzó elképzelésekről, inkább megpróbálnak közös javaslatot kidolgozni - állapodott meg az öt parlamenti párt.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta: öt témakörben állapodtak meg, így egyeztetés kezdődik a parlamenti képviselők státuszáról, jövedelméről, költségtérítésükről, a bizottságok munkarendjéről, valamint a képviselői hiányzások ügyében.

Hozzátette: napirendre veszik a vagyonnyilatkozatok kérdését, a pártfinanszírozást, a közpénzek kifizetését, illetve a kormány jogállásával összefüggő témákat.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója a megbeszélés után úgy fogalmazott: azzal, hogy a pártok az egyeztetések mellet döntöttek, visszaverték a miniszterelnök zsarolását.

Varjú László, az MSZP frakcióvezető helyettese arról beszélt: pártja is megállapodásra törekszik, de nem zárta ki, hogy néhány kérdésben támogatják majd a népszavazást.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben jelentette be: népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten közzétett hét pontról, ha az Országgyűlésben nem kapják meg a szükséges támogatást.

Új hitelkonstrukció

A kormány a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen hitelkonstrukciót dolgozott ki, ami az önkormányzatoknak segít előteremteni az önrészt az ivóvízminőség-javításhoz, a szennyvízelvezetéshez, illetve a hulladék-gazdálkodáshoz felvehető uniós forrásokhoz.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: ha a helyhatóságok ilyen célra uniós forrásokhoz jutnak, akkor a kötelező önrészhez akár a pénz száz százalékára is hitelt kaphatnak a fejlesztési banktól.

Hozzátette: ez a hitel 25 évre szólhat és 5 éves türelmi idővel indul, vagyis ennyi ideig nem kell törleszteni belőle semmit, ráadásul a kormány kamattámogatást is ad.

MOK: csupa kifogás

Visszautasítja az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról készült koncepciót a Magyar Orvosi Kamara, mert az megítélése szerint szakmai véleményezésre alkalmatlan.

Éger István, a köztestület elnöke, miután más szakmai szervezetek vezetőivel és az Egészségügyi Minisztérium képviselőivel tárgyalt, elmondta: hamarosan bemutatják saját javaslatcsomagjukat, amely alkalmas a jelenlegi biztosítási rendszer megerősítésére.

Hangsúlyozta: a kamara alapjaiban nem ért egyet a több-biztosítós rendszerrel, és tiltakozik annak bevezetése ellen.Valóban érkezett hivatalos megkeresés a szlovák kormányfő hivatalától a magyar miniszterelnök részére - erősítette meg a kormányszóvivő.

Budai Bernadett azt mondta: a levél nem tartalmazta a tervezett találkozó időpontját és helyszínét.

Hozzátette: a két miniszterelnöknek legközelebb a jövő csütörtökön kezdődő lisszaboni informális uniós konferencián lesz lehetősége a tárgyalásra. Korábban az egyik szlovák gazdasági napilap azt írta: Robert Fico, a vezető szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke hivatalos találkozóra hívta meg Gyurcsány Ferencet, az MSZP elnökét.

A megbeszélést a Hospodárske Noviny értesülése szerint az Európai Szocialista Párt kezdeményezte, azzal a céllal, hogy pártelnöki szerepükben - a magyar-szlovák ellentéteket oldandó - közelebb hozzák egymáshoz a két miniszterelnököt.

GKM-es gyorshajtás

Felmentették beosztásából a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főügyeletesét, aki hatáskörét túllépve, kérés és felhatalmazás nélkül kívánt eljárni a tárca államtitkárának gyorshajtása ügyében.

A minisztérium közlése szerint a főügyeletes elismerte, hogy ő telefonált a rendőrségre. A tárca vizsgálatát a miniszterelnök kezdeményezte.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról: valaki megpróbálta befolyásolni a rendőrséget, hogy töröljék Garamhegyi Ábel szabálysértésének adatait. A lap szerint az államtitkárt hétfőn késő este Szentendrén kapták gyorshajtáson a rendőrök.

Garamhegyi Ábel az eset nyilvánosságra kerülése után hangsúlyozta: elismerte a gyorshajtás tényét, és nem akadályozta a rendőri intézkedést.

Kémiai Nobel-díj

Gerhard Ertl német kutató kapja az idén a kémiai Nobel-díjat a felületi rétegek kémiájában elért úttörő jelentőségű kutatásaiért - jelentette be Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az indoklás szerint a felületeken bekövetkező kémiai reakciók kulcsszerepet játszanak számos ipari eljárásban, így például a műtrágyák előállításában; emellett magyarázatot kínálnak a légköri ózonréteg pusztulására, azokra a fontos folyamatokra, amelyek egy kicsiny jégkristály felületén zajlanak le a sztratoszférában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×