eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megkötnék az igazoltató rendőrök kezét

Jogszabállyal kellene garantálni, hogy a rendőröknek kérés nélkül is kötelező legyen megindokolniuk, miért igazoltatnak valakit - mondta az InfoRádiónak a Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Fazekas Tamás ügyvéd közlése szerint a magyar rendőrök minden évben megdöbbentő számú, több mint kétmillió igazoltatást hajtanak végre, amelynek csak egy százalékát követi eljárás.

Az eljárás ezért az ügyvéd szerint nem hatékony. Ráadásul az emberek a legtöbb esetben nem tudják, miért is igazoltatták őket, nincsenek ugyanis tisztában azzal a jogukkal, hogy rákérdezhetnek a rendőrnél, akinek ezután kötelessége elmondani az okokat.

A jogvédő szervezet azt szeretné, ha a rendőr már eleve ezzel indítana, sőt, az igazoltatásról jegyzőkönyv is készülne. Azt sem tudják az emberek, hogy ha nem értenek egyet az igazoltatással, akkor jogorvoslati eljárást kérhetnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a rendőrség rövidesen kiad egy, a Társaság a Szabadságjogokért által is ellenőrzött tájékoztatót, amelyből az állampolgárok informálódhatnak a szabályos igazoltatás menetéről.

Fazekas Tamás szerint a kezdeményezés jó, de mindez nagyobb nyomatékot kapna, ha az előírásokat törvényben rögzítenék.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×