eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A Fidesz Szilvásy felfüggesztését követeli, az MSZP Kecskeméttel vág vissza

Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azonnali felfüggesztésére szólította fel a kormányfőt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki szerint ki kell vizsgálni, pontosan mi hangzott el az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára és egykori munkatársa, Topolánszky Ákos telefonbeszélgetésekor. Nyakó István, az MSZP szóvivője viszont azt szeretné tudni: miért hallgat a Fidesz a kecskeméti maffiaperként elhíresült ügyről.

Pokorni Zoltán szerint aggodalomra ad okot, hogy Szilvásy György miniszterként felhív és megfenyeget valakit. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra: az ő minisztersége idején valamennyi telefonhívást rögzítették, így ellenőrizni lehet Szilvásy György beszélgetéseit.

Tegnap a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter tagadta az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt helyettes államtitkárának a Zuschlag-üggyel összefüggő kijelentéseit.

Szilvásy György, aki az érintett időszakban a sportminisztérium közigazgatási államtitkára volt, az InfoRádióban azt mondta: nem igaz Topolánszky Ákos állítása, amely szerint az ő legközelebbi munkatársai előzsűrizték a pályázatokat.

Szilvásy György cáfolta azt a Topolánszky Ákostól származó, a Magyar Nemzetben megjelent információt is, hogy megfenyegette, és nyilatkozatának visszavonására szólította fel az egykori helyettes államtitkárt.

Az MSZP visszavág

Az MSZP viszont azt kérdezi: miért hallgat a Fidesz a kecskeméti maffiaper ítéletéről? Nyakó István szóvivő emlékeztetett arra, hogy kedden a Legfelső Bíróság elutasította az ügy elítéltjeinek felülvizsgálati kérelmét.

A 2006-ban elítélt Radnai László és Csülök Vilmos Nyakó István szavai szerint csaknem 90 millió forint közpénzt "nyúlt le". Az elítéltek cége 2002-ben, az országgyűlési választások után négy nappal, az Orbán-kormány mandátumának lejárta előtt kapott a Széchenyi-terv keretében pályázati pénzt a Krisztina majori gyógyfürdő megépítésére.

Nyakó István szerint a cég nem lett volna jogosult a támogatásra, a gyógyfürdő pedig azóta sem épült fel. Az MSZP szóvivője hozzátette: Orbán Viktor családi barátja, Szász István Attila bábáskodott ügyvédként ennél az ügynél is - csakúgy, mint a tokajiaknál.

Nyakó István kérdései: Matolcsi György gazdasági miniszter utasításra, vagy saját belátása alapján döntött úgy, hogy odaítéli a cégnek a pénzt? Orbán Viktor egykori miniszterelnök tudott-e minderről, miért hallgat az ügyről a Fidesz, és hova lett a pénz?

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ és Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×