eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Hiller eltünteti a fehér foltokat

Kínában, Izraelben és a Balkánon hoz létre kulturális szakdiplomata posztot az oktatási és kulturális minisztérium. Az új posztok nem terhelik a költségvetést, a tárca átcsoportosításokkal teremtette meg a szükséges forrásokat.

Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban létesít kulturális szakdiplomata álláshelyet a következő fél évben az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Erre a magyar kultúra megismertetési lehetőségeinek bővítése és Magyarország kulturális jelenlétének erősítése miatt van szükség - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

A politikus hangsúlyozta: jelenleg Magyarország összesen 19 külföldi kulturális intézetet működtet, ebből 16-ot Európában, a többit pedig New Yorkban, Kairóban és Új-Delhiben.

"Ez a rendszer a XX. századot tükrözi, a XXI. századot nem. Ezért nekünk időben lépni kellett, mert a magyar kultúra tekintetében a világtérkép tele volt fehér foltokkal. Ezért a magyar kulturális diplomáciának egy új szeletét dolgoztuk ki, és létrehoztuk a magyar kulturális szakattaséi hálózatot" - fogalmazott a miniszter.

Hiller István hozzátette: a kínai, izraeli és délkelet-európai posztokra pályázatot írt ki a minisztérium.

A kulturális szakdiplomaták feladata a többi között az lesz, hogy feltérképezzék a fogadó ország oktatási és kulturális piacát és segítsék a magyar kulturális produkciók külföldi bemutatásának szervezését.

A posztok fenntartása évente 220 millió forintba kerül a minisztériumnak. Ennek előteremtéséhez a külföldi magyar kulturális intézetektől vontak el forrásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség a fővárosban

A folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik a fővárosban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×