eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Szili félfordulatot ígér

A kormány reformpolitikájában várható félfordulatról beszélt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában.

Szili Katalin hangsúlyozta: a reformok társadalmi elfogadtatása érdekében most kell felmutatni, mi lesz a folyamat vége, hogyan alakulnak az egyes rétegek terhei, ki és milyen arányban viseli az átalakítások költségeit.

"El kell fogadtatnunk a társadalommal, ráerőszakolni nem lehet. A politikánk ezért módosításra szorul, ez a kritika a frakcióban is erőteljesen megfogalmazódott. Úgy látom, épp a változtatások végig vitele érdekében, van is eltökéltség erre a félfordulatra" - jelentette ki.

Félfordulaton a házelnök többek között érti, hogy a jövőben más, időigényesebb, de többszöri és szélesebb körű egyeztetési szisztéma lesz. Szerinte az elmúlt hetekben kívülről úgy tűnt, "mintha háromféle akarat lenne: a szocialistáké, a szabad demokratáké és a kormányé. Így nem csoda, ha a döntési alternatívákat azok is idegenül fogadták, akiknek meg kellett volna szavazniuk."

A kormányzati félfordulatot Szili Katalin nem Gyurcsány Ferenc kormányfő pozíciójának gyengüléseként és a szocialista pártvezetés erősödéseként értékelte elsősorban, fontosabbnak nevezte a társadalom figyelmeztető jelzéseit, azt, hogy a szocialista képviselők választókörzetükből "számos olyan impulzust kaptak, amelyből kiderült, hogy muszáj változtatni".

Szerinte figyelni kell a közvélemény-kutatások trendjeire, és figyelmeztető jelnek tartja, hogy az MSZP népszerűsége tizennyolc százalék körül van, ahogyan azt is, hogy a debreceni önkormányzati választáson a szocialisták jelöltje nemrég csak tizenöt százalékot kapott.

Szili Katalin az interjúban elmondta azt is, már nem érzi kudarcnak, hogy nem választották meg köztársasági elnöknek és hangsúlyozta: nem szervez szociáldemokrata pártot.

Több mint sajátságosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc éppen akkor sorolta a négy legjelentősebb olyan szocialista politikus közé, aki alkalmas arra, hogy átvegye tőle a kormány vezetését, amikor mindegyiküket az őszödi beszéd lehetséges kiszivárogtatóiként nevezték meg.

"Én nem szoktam intrikálni, sem a saját fészkembe piszkítani. Ám azt senki sem veheti el tőlem, hogy gondolkodjak, írjak, beszéljek, mégpedig hitem és elkötelezettségem szerint. Ez ma talán nem divatos, de ebben én már csak ilyen vagyok" - fűzte hozzá.

A kritikák és a megjegyzések - mint mondta - önmagukban nem ingatják meg, de azért nem gondolta volna, hogy gúnyosan "népnemzeti" politikusnak kiáltják ki.

"Alighanem a köztársasági elnökválasztási fiaskónak köszönhetően szorultam be ebbe a sarokba, bár ma már ezt sem gondolom kudarcnak. Már szívesen vállalom, ha nem is felejtem el, hogy kezdetben címkeként ragasztották rám" - hangoztatta a házelnök.

Arra a felvetésre, hogy gondol-e még a köztársasági elnöki pozíció betöltésére, azt mondta: most a parlament elnöke, és nem foglalkozik azzal, mi lesz 2010-ben.

Szili Katalin kijelentette azt is, nem szervez szociáldemokrata pártot, ugyanakkor arra figyelmeztetett: "ha folytatódik az elidegenedés a társadalomtól, akkor a kialakuló űrbe nyílván beléphet egy új erő".

Címlapról ajánljuk
A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

A hatalmi versengés színtere lett a mélytengeri bányászat, felforgathatja a világot

Ahogy a világban terjednek a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni hivatott zöld technológiák, az előállításukhoz szükséges kritikus fontosságú ásványok iránti igény is nő. Bányászatuk egyre drágább, lelőhelyeik pedig néhány országban koncentrálódnak, ami kockázatot jelent a globális ellátás szempontjából. Sokak szerint a megoldás a tengerek mélyén keresendő, a világ óceánjainak és tengereinek fenekén ugyanis nagy mennyiségben találhatók kritikus ásványok. A formálódó mélytengeri bányászat ezen ásványkincsek kiaknázását célozza, azonban e tevékenység megítélése – noha még el sem kezdődött – rendkívül ellentmondásos.

Romániában már több halálos áldozata van az esőzéseknek

Az ítéletidő Galac megye 19 települését érintette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Lesújtó képet festettek a magyar oktatási rendszerről

Az OECD friss "Education at a Glance" jelentése részletes áttekintést nyújt a tagországok oktatási rendszereiről. A jelentés szerint Magyarországon a középfokú végzettség nélküli felnőttek jelentős hátrányban vannak a munkaerőpiacon. Ráadásul akiknek a szülei nem rendelkeznek középfokú végzettséggel, nagyon kis eséllyel szereznek diplomát. A jelentés rávilágít, hogy az oktatási rendszer finanszírozása Magyarországon alacsonyabb szinten áll az OECD átlagához képest. Megállapítják, hogy itthon – csakúgy mint sok más országban – komoly pedagógushiány van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×