eur:
394.86
usd:
357.09
bux:
72154.44
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Debrecenben egyelőre a kórház fizeti a betegek ellátását

A Debreceni Orvostudományi Centrum maga finanszírozza az első Nemzeti Fejlesztési Terv egyik legnagyobb, több mint 12 milliárd forintos beruházása részeként kialakított új kardiovaszkuláris és onkológiai osztályok működését. A részleg 159 aktív ágyára nincs fedezet a minisztérium által ajánlott szerződésben, így azt az egészségbiztosító nem is finanszírozza. Egyelőre az intézmény fizeti a betegek kezelését, de ez a helyzethetekig nem tartható fenn.

Az intézményben 500 ágyon a szív és érrendszer betegségeit a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eljárások alkalmazásával gyógyítják - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centrumának elnöke.

A fennmaradásuk azért is fontos, mert a hozzájuk tartozó észak-alföldi és észak-magyarországi régióban halnak meg országos szinten a legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben - tette hozzá Fésüs László.

Az intézmény az unióval kötött finanszírozási szerződésben azt vállalta, hogy az ilyen okból bekövetkező halálozások számát 12 százalékkal csökkenti - közölte az akadémikus.

Fésüs László arra számít, hogy a beavatkozásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza majd, az új osztályok működésének támogatásáról azonban a Debreceni Orvostudományi Centrum által szombaton aláírt finanszírozási szerződésben nem volt szó.

Most, hogy átadták az osztályokat, már van lehetőség arra, hogy a szerződés módosításával erre is megkapják a működéshez szükséges pénzt, addig azonban az intézmény saját forrásaiból fizeti a költségeket, hiszen az osztályokon most is vannak betegek - mondta a gyógyközpont vezetője.

Ez napi 3-5 millió forint. A professzor nem tudja, meddig képesek így működtetni a rendszert, de kijelentette: hetekig nem tartható fenn ez az állapot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

A brit kormány a vízfogyasztás visszafogására fogja sürgetni a családokat, miközben börtönnel fenyegeti a folyókat szennyező vízművek vezetőit. Az új környezetvédelmi miniszter azt ígérte, hogy „egyszer és mindenkorra megtisztítja a tavakat és folyókat”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×