eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Hiller: a parlamenti pártoknak el kell határolódniuk a szélsőségesektől

Hiller István, az MSZP elnöke arra kéri a parlamenti pártokat, határolódjanak el a Hősök terén a nap folyamán szélsőséges csoportok által tartott rendezvénytől. A Fidesz arcátlansággal vádolta a szocialista pártelnököt.

Minden demokratának közös kötelessége, hogy szembeforduljon a szélsőségekkel - indokolta a kérést Hiller István budapesti sajtótájékoztatóján.

Szélsőséges, szkinhed fiatalok a nyilas uralom utolsó óráiban, 1945 februárjában a budai Várban rekedt Szálasi-katonáknak a Várból való kitörésére emlékeztek a Hősök terén szombaton. A megmozdulásra külföldi elvbarátaikat is meghívták.

Az oktatási és kulturális miniszter szerint szégyen az, hogy Magyarországon találkoznak a szélsőséges világnézetű emberek, és úgy vélekedett, hogy ez ellen közös fellépéssel lehet szembeszállni.

 A pártelnök azt mondta: a "Hősök teréből a szégyen tere lett", és az MSZP elutasítja, a legélesebben elhatárolja magát ettől a rendezvénytől. Hozzátette: Budapest és Magyarország nem lehet és nem lesz szélsőséges csoportok gyülekezőhelye.

Hiller István azt kéri a parlamenti pártoktól, hogy világosan és egyértelműen határolják el magukat a rendezvénytől.

"Nincsen se helye, se ideje, se módja, hogy óvatos mondatokat tegyünk" - fogalmazott.

Hozzátette: nem bal- vagy jobboldal kérdése, hanem demokratákat összekötő kérdés, hogy egyek vagyunk-e a szélsőségek elítélésében. Hiller István közölte: az országnak, a fővárosnak nyugalomra és biztonságra van szüksége.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP-nek nincs módja rá, hogy a rendezvény ellen fellépjen. Hozzáfűzte: a kormány, a rendészeti szervek feladata, hogy ezt megtegyék.

A Fidesz szerint felháborító arcátlanság az, amit Hiller István sajtótájékoztatóján művelt. A szocialista kormány által irányított rendőrség tette lehetővé a Vér és Becsület szombati rendezvényét.

Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt egyetlen ilyen felvonulásra sem kerülhetett sor - olvasható Szijjártó Péter szóvivő közleményében.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×