eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Török Gábor: az önkormányzati választás nem harmadik forduló

Török Gábor politológus szerint a Fidesz számára nagy veszélyt jelenthet, ha a párt tagjai azt gondolják, hogy az önkormányzati választási győzelemmel minden probléma megoldódik. A Vision Consulting igazgatója az InfoRádióban azt mondta: Gyurcsány Ferencről most teljesen megváltozhat az emberek véleménye.

A nem parlamenti választások az egyik legnagyobb nehézsége, hogy a pártoknak a szavazóik számára kell adni valami tétet. A pártok európai parlamenti választást is teljesen átértelmezték, és a Fidesz akkor is arról beszélt, hogy itt a lehetőség a kormány megbuktatására, a kormányoldal meg arról beszélt, hogy még egyszer legyőzhető Orbán Viktort. Ugye nem erről szólt az európai parlamenti választás, hanem 24 mandátumról. Most jön az a helyzet, hogy kell valami mobilizációs célt a választóknak mondani. Szerintem jól kigondolt a Fidesznek ez a mondata, mert ebben a helyzetben, amikor ilyen komoly az elégedetlenség a kormánnyal szemben, mobilizálhatja az ellenzéki vagy ellenzékivé lett szavazókat az, hogy itt most üzenhetünk a Gyurcsány-kormánynak és megbuktathatjuk a csomagot. Azért tegyük fel a kérdést, hogy vajon a Fidesznek valóban érdeke lenne-e az, hogy a választások után, amely feltehetően valami fajta győzelmet hoz a Fidesznek, a Fidesz belemenjen egy olyan helyzetbe, amely politikai stabilitással, tüntetésekkel, tehát olyan típusú megmozdulásokkal járhat, amely lehet, hogy a választók többsége számára kevésbé lesz szimpatikus, mint az a helyzet, amiben most a Fidesz mozog. És akkor még mindig ne felejtsük el azt, miközben a Fidesz támogatottsága emelkedett a megszorító csomag miatt, a vereségéhez vezető okok, a személyi, szervezeti válság jelei eközben nem oldódtak meg.

Meg kell ezeket oldani? Kell a közvéleménynek ezzel foglalkoznia? A Fideszt Orbán Viktor vezeti, a párt jól működik. Szabályozták, hogy ki lehet önkormányzati képviselőjelölt és ki nem, voltak viták, de működőképes a párt.

Ezt látom pontosan a legnagyobb veszélynek a Fidesz számára, hogyha azt gondolja, hogy most egy önkormányzati választási győzelemmel minden probléma megoldódott, mert ezt az önkormányzati választást a Fidesz egy olyan helyzetben fogja megvívni, amikor aránytalan a helyzet, vagy pontosabban nem egyenlő rajtkockáról indul a kormány és az ellenzék. De a következő parlamenti választásokig a helyzet akár jelentősen változhat. És a Fidesznek azok a problémái, amelyek megvoltak a 2006-os parlamenti választáson: az Orbán-kérdésre gondolok, a tartalmi kérdésre, a programszerű kérdésre gondolok, ezek nem oldódtak meg. Tehát most, ebben az értelemben akár meg is tévesztheti a párt belső közvéleményét, túlságosan megnyugtathatja, miközben a problémák nem oldódtak meg. Tehát érdekes módon bármennyire paradox a helyzet, az az igazság, hogy Gyurcsány Ferenc azzal, hogy ezt a megszorító csomagot most vezette be, és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy ő jelentős vereséget szenvedjen az önkormányzati választáson, akár még rosszat is tehet a Fidesznek, ha a Fideszen belül ezáltal túlságosan megnyugszanak azok az erők, akik esetleg változást, a válságjelek megoldását szerették volna és Orbán Viktor meg tudja erősíteni a hatalmát. Ezek nagyon nehéz kérdések és nem egyértelműen eldönthetőek, de azért mondom, hogy az önkormányzati választás pontos tétjét nem tudjuk megmondani, mert nem tudjuk, hogy hogyan fognak rá az egyes pártok reagálni.

Jókor jelentette be a miniszterelnök a megszorító csomagot? Volt más időpont egy négyéves cikluson belül?

Biztos, hogy egy kommunikációs tervező azt mondta volna, hogy ezt az önkormányzati választások után kell megtenni, de hát itt azért azt is látjuk, hogy Magyarország gazdasági helyzete olyan ponton van, ahol nem volt az elmúlt hat-hét-nyolc-kilenc évben talán visszamenőleg. Azt hiszem, hogy ez sokkal inkább egy kényszerpálya volt, semmint egy önként választott út a kormány számára. Egy kényszerpálya, amelybe saját maga lavírozta bele saját magát.

Hogy látja, kifuthat a következő választásokig ez a program? Lehet eredménye? Lehet gyümölcse?

Négy év múlva bizonyára a választók teljesen másképp fognak gondolkodni, bizonyára teljesen más politikai, gazdasági helyzet lesz. Egy dologra hívnám csak fel a figyelmet, hogy a politikusokkal kapcsolatban gyakran rögzülnek bizonyos sztereotípiák. Orbán Viktor máig küzd azzal, hogy vele kapcsolatban kormányzása alatt milyen sztereotípiák rögzültek a választók fejében, és én azt látom, hogy ami a legnagyobb veszélye a szocialista pártnak, hogy miniszterelnökével kapcsolatban és esetleg leendő pártelnökével kapcsolatban most teljes mértékben megváltozott a véleményklíma, és olyan sztereotípiák rögzülhetnek, amelyek akár 2010-ben, egy következő választás esetén jelentősen ronthatják a választási esélyeit. Amikor már senki nem fog emlékezni a megszorító csomag lépéseire, de arra a helyzetre emlékezhet, milyen különbség volt a választási ígéretek és a választás utáni cselekedetek között.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×