eur:
394.01
usd:
356.49
bux:
72496.5
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Káosz az ingyenes tankönyv körül?

A Gyurcsány-kormány kiemelten ügyel a rászoruló diákok, illetve családjaik iskoláztatási támogatására - mondta az InfoRádiónak Winkfein Csaba szocialista képviselő. Ezzel szemben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint kaotikus az iskoláztatási támogatási rendszer.

Az MSZP szerint a Gyurcsány-kormány kiemelt figyelmet szentel a rászorult diákok, illetve családjuk támogatására, a gyermekszegénység elleni küzdelem folytatásának. Ezt Winkfein Csaba, a párt országgyűlési képviselője mondta.

Közölte: idén 740 ezer rászorult diák kap ingyen tankönyvet, amelyre 7,7 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésben.

Elsősorban a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő, az egyedülálló szülő által nevelt tanulók, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, illetve a nagykorú, és saját jogán családi pótlékra jogosult diákok számára biztosítja a kormány az ingyenes tankönyvet - sorolta Winkfein Csaba.

Minden évben gond van

Kormosné Debreceni Zsuzsa, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szociálpolitikai ügyvivője szerint ugyanakkor a rászorulók támogatása nem működik megfelelően, minden évben kavarodás van az ingyenes tankönyvek körül, és a szervezethez beérkezett jelzések azt mutatják: az idén is vannak gondok.

Az ügyvivő szerint van olyan önkormányzat, amelyik egyszerűen kijelentette: nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, nincs ingyenes tankönyv. Van, amelyik csak a felét fizeti ki.

Az ingyenesség szót el kellene felejteni

Az ingyenesség szót vagy el kellene felejteni, vagy módosítani kellene, mert a családok így tényleg azt hiszik, hogy ingyen kapnak tankönyvet, azután meg kiderül, hogy rengeteg különböző feltétele van ennek, amelynek gyakran a rászorulók sem felelnek meg - vélekedett Kormosné Debreceni Zsuzsa.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete mindaddig, amíg a törvény nem rendelkezik egyértelműen, csak taktikai tanácsokat tud adni a szülőknek, hogy megkapják a támogatást.

Ilyen például az, hogy a családok ne egyenként, hanem közösen kérjék az ingyen tankönyvet az önkormányzatoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×