eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Miért nem szavazhatnak a rabok?

Sérti az alapvető jogokat, ha az elítélteket megfosztják attól, hogy részt vegyenek a választásokon - tartalmazza a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság határozata. Magyarországon az alkotmány tiltja, hogy a fogvatartottak voksoljanak. Az előzetes letartóztatásban lévők élhetnek szavazási jogukkal.

A pert egy elítélt kezdeményezte Nagy Britannia ellen, azt követően, hogy életfogytig tartó szabadságveszésre ítélték, és így a szavazástól is eltiltották. A strasbougri bíróság szerint ez az alapvető emberi jogokat sérti.

Magyarországon ezt az alkotmány tiltja az elítélteknek. Vagyis nincs szavazójoga annak, aki jogerős szabadságvesztését tölti.

Magyar Helsinki Bizottság: elgondolkodtató a döntés

A Magyar Helsinki Bizottság elnöke szerint Magyarországnak el kellene gondolkodnia az alkotmány megújításán. Kőszeg Ferenc azonban hozzátette: szükség lenne a bíróságok által mellékbüntetésként sokszor használt közügyektől való eltiltást is újragondolni.

A magyar gyakorlat szerint a börtönbüntetését töltő általában el van tiltva a közügyektől akkor is, ha nem mondják ki a közügyektől való eltiltást. A jogvédő szervezet szerint véleménye szerint ez nem megalapozott. Ekkor ugyanis nem csak attól tiltják el, hogy részt vegyen a választásokon, hanem attól is, hogy tisztséget vállaljon egy társadalmi szervezetben.

Az ombudsman helyettese: még nem érkezett panasz

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese is úgy véli: a precedens értékű per miatt át kellene gondolni a magyar alkotmányt is. Takács Albert hozzátette: eddig nem érkezett hozzá olyan panaszbeadvány, amelyben elítélt azt sérelmezte, hogy nem vehet részt a szavazáson.

Takács Albert szerint a precedens értékű ítélet hatása végig fog futni a nemzetközi jogrendszereken. Ez Magyarországot is érinteni fogja, ezért nem árt elgondolkodni azon, hogy a magyar gyakorlat megfelel-e az európai alkotmányos mércének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×