eur:
394.01
usd:
366.09
bux:
72016.92
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Az atomenergiában bízik Robert Fico – új erőművet építene

Egy új, száz százalékban állami tulajdonban lévő atomerőmű építését tervezi a szlovák kormány. Robert Fico miniszterelnök szerint Szlovákia nem halogathatja sokáig egy új erőmű építését, arra számít ugyanis, hogy az elkövetkező húsz évben nagyjából 80 százalékkal nőhet az ország villamosenergia-fogyasztása.

Szlovákiában az utóbbi években már többször is felmerült egy új atomerőmű építésének terve, de konkrétumok egészen eddig nem hangzottak el. Robert Fico miniszterelnök a gazdasági tárcánál tett látogatása során azonban bejelentette, hogy egy új, teljesen egészében állami tulajdonban lévő, mintegy 1200 megawatt teljesítményű atomerőmű megépítését tervezi a kormány.

Szlovákiában jelenleg két atomerőmű üzemel, az egyik a Nyitra melletti Mohiban, a másik a Nagyszombathoz közeli Jaslovksé Bohunicén, azaz Jászlóapátszentmihályban. A tervek szerint az újonnan épülő erőműnek nem keresnek új helyszínt, hanem az építés során felhasználják a meglévő jászlóapátszentmihályi erőmű infrastruktúráját, és ott építenék meg az erőmű atomblokkjait. A kormányfő szerint ezzel jelentősen lerövidíthető az engedélyeztetési eljárás, és elkerülhetők az olyan intézkedések, melyek egyébként sok évet vennének igénybe.

Robert Fico a megnövekedett energiahasználattal magyarázta az új erőmű megépítésének szükségességét. „Egyes becslések szerint az elkövetkező húsz évben megközelítőleg 80 százalékkal emelkedhet a villamosenergia-fogyasztásunk. Számolnunk kell azzal, hogy néhány blokk idővel leáll. Ezért szükségünk lesz egy olyan forrásra is, amely nemcsak erős, hanem az állam ellenőrzése alatt is áll, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbirkózzunk a válsághelyzetekkel” – jegyezte meg Robert Fico.

A Szlovák Villamos Művek tavaly októberben indította be a mohi atomerőmű harmadik blokkját, melynek összteljesítménye 471 megawatt, és amely fedezi Szlovákia teljes villamosenergia-fogyasztásának közel 13 százalékát. A kormányfő viszont ezt nem érzi elegendőnek, ezért tartja elengedhetetlennek az újabb bővítést.

Denisa Saková szlovák gazdasági miniszter az pozsonyi Új Szó napilapnak elmondta, hogy már idén nyáron megkezdik az új atomerőmű építéséhez szükséges földterületek felvásárlását. A tárcavezető reményei szerint az új reaktor építését a stratégiai beruházásokról szóló törvény is segíti, amely megkönnyíti a földfelvásárlást. „Az erőmű építésébe még a mi kormányzásunk alatt szeretnénk belevágni” – tette hozzá a gazdasági miniszter, aki azt is elárulta, hogy az új blokk építésénél nem számolnak az orosz technológiával. Vagy a francia Framatome, vagy az amerikai Westinghouse, esetleg ázsiai cégek fogják megépíteni. A beszállítót pedig nemzetközi pályázat útján választják ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×