eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Eldobott védőmaszk a prágai várban 2021. május 3-án. A prágai vár a koronavírus-járvány miatt elrendelt több mint fél éves zárás után újra várja a látogatókat, május 4-től pedig az ország többi kastélya is kinyit.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lassan a csehek is a harmadik oltás útjára lépnek

Csehországban szeptember 20-án kezdődhet meg az emberek harmadik vakcinával való beoltása. A kormány már boltzárral és a szolgáltatások korlátozásával sem számol az ősszel. Az új tanév kezdetén az általános iskolás tanulókat és a középiskolás diákokat kötelezően három koronavírus tesztnek vetik alá.

Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter szerint a koronavírus elleni oltóanyag harmadik adagjának beadása a körzeti orvosok feladata lesz, nem lesz már szükség a nagy oltóközpontokra. A vakcina harmadik adagját első körben a 65 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyben dolgozó és a társadalmi munkát végző személyek kaphatják meg. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a harmadik dózist a Pfizer és a Moderna vállalatok vakcinái közül lehet majd kiválasztani.

Ján Pačes, a Cseh Tudományos Akadémia munkatársa szerint a kormánynak nem feltétlenül a harmadik dózis beadására kellene összpontosítania, mivel nagyon sok olyan ember van az országban, aki még az első adagot sem volt hajlandó beadatni magának, s ők nagyobb rizikót jelentenek, mint azok, akik már harmadszor állnának sorban az oltásért. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 5,7 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 250 ezren pedig az első adagot. Jelenleg naponta mintegy 30-35 ezer adagot adnak be, s ma már nem szükséges semmiféle regisztráció.

Andrej Babiš kormánya egyébként már nem számol azzal, hogy az ősszel szükség lenne az üzletek és a szolgáltatások olyan korlátozására, mint ahogy az a koronavírus-járvány előző hullámaiban történt. Szakértők úgy vélik, bár az ősszel várhatóan romlani fog a járványhelyzet, már nem lesz olyan súlyos, mint korábban. Az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének legkockázatosabb forgatókönyve szerint szeptember közepén mintegy ötszázra nőhet a koronavírussal kezelt személyek száma a cseh kórházakban, közülük legfeljebb száznak lehet szüksége intenzív terápiára.

Az e héten kezdődő új tanév elején az általános iskolás tanulókat és a középiskolás diákokat az iskola összes dolgozójával együtt kötelezően három koronavírus tesztnek vetik alá. A teszteket szeptember 1-jén, 6-án és 9-én végzik. Ez alól kivételt képeznek a beoltottak, valamint azok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen. A diákok védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban, míg a közösségi termekben mindenkinek kötelező lesz a maszk viselése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×