eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Liverpool edzését nézi egy kisfiú apja nyakában 2020. május 19-én. Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok az előző napon folytatott rendkívüli megbeszélésen egyhangúlag döntöttek arról, hogy a koronavírus-járvány miatti többhetes kényszerszünetet követően május 19-től kis csoportokra bontva (legfeljebb öt fő) megkezdődhetnek a maximum 75 percig tartó edzések. A tréningeken egyelőre kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek során a játékosok testi kontaktusba kerülhetnek egymással, ezen felül pedig a labdarúgóknak be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Példátlan válság fenyegeti a sportot Nagy-Britanniában

A brit futballdrukkereknek egyelőre le kell mondaniuk arról, hogy visszatérhessenek a meccsekre. Ez is az egyik eredménye a brit kormány új szabályozásának, amit a koronavírus-járvány második hulláma miatt hozott. Korábban felmerült, hogy néhány ezer embert beengednek a lelátókra és egymástól távolra ültetik őket, de most jegelik az ötletet.

A szurkolók lelkesedése, a vicces rigmusok, a tömeget átható izgalom - az angol Premier League ezért egyike a világ legszórakoztatóbb futballbajnokságainak, a stadionban és a tévéképernyő előtt egyaránt.

A koronavírus-járvány miatti karanténok és szigorítások azonban sok mindent felülírtak és a szurkolók bánatára tavasszal félbeszakították a szezont. Nyáron jött a reménysugár: igaz, zárt stadionokban, de újraindultak a meccsek és közvetítésekbe - hangulatjavítónak - még a régi időkből ismert stadionzajt is bekeverték.

Lehet, hogy még fél évig nem lehet meccsre menni

Most, a megugrott fertőzési ráta és a brit kormány új intézkedései nyomán azonban úgy tűnik, hogy drukkereknek akár jövő márciusig várniuk kell, mire visszatérhetnek a meccsekre. A kabinet eddig azt tervezte, hogy októbertől az ülőhelyek minimum egynegyedét, maximum egyharmadát megtöltsék.

Tesztelték is a lehetőséget: augusztusban például barátságos meccset játszott egymással a Brighton és a Chelsea. A déli város stadionjában a nézők úgy ülhettek, hogy volt köztük egy szabad szék. A kísérlet során 2500-ra limitálták a látogatók számát, de ez még mindig jobb volt, mint a teljesen üres stadionok képe, ahol emberfejeket idéző molinókkal fedik le a széksorokat. A női szuperligában a West Hamet 9-1-re legyőző Arsenal meccsére pedig szeptember 12-én ezer drukkert engedtek be.

Kedden tanácskozást tartottak a nagyvilág által is figyelemmel kísért brit sportágak felügyelő szervei. A találkozón a futball, a krikett, a rögbi, a Forma-1 és a lóversenysport képviselői vettek részt. Itt közölte velük a brit parlament illetékes bizottságának vezetése: készüljenek a tél folyamán is a nézők nélküli rendezvényekre. Annyi biztatást kaptak, hogy az intézkedést “folyamatosan felülvizsgálják”.

"Válság fenyegeti a brit sportot"

A hír súlyos csapás a sportgazdaságnak, benne a különböző kluboknak. Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója nemrég azt mondta a BBC-nek: “kritikai fontosságú, hogy a drukkereket a lehető leghamarabb visszaengedjék az arénákba. Ha ezt elmulasztják, akkor a 2020-21-es évad 700 millió fontos veszteséget hoz majd.

Egy másik szervezet, az másod-, harmad- és negyedosztály csapatait tömörítő Angliai Futball Liga (EFL) szerint a bajnokságo 50 millió fontot vesztettek már eddig is az elmaradt jegyeladások miatt, és további 200 millió fontos veszteségre készültek fel, ha zárva maradnak a stadionok.

A BBC elemzése szerint a brit sport világát példa nélküli válság fenyegeti. A sportvezetők megértik, hogy a járvány kezelésének szempontjából gondot jelenthet, amikor a drukkerek tömegesen érkeznek vagy távoznak egy meccsről vagy a szünetben a büfénél gyülekeznek. Viszont dühíti őket, hogy a kormány nem látja érvelésüket:

szerintük sokkal biztonságosabb nem egy pubban, hanem egy arénában, másoktól biztonságos távolságra ülve nézni egy meccset.

Olyan statisztika és tanulmány egyelőre nem áll rendelkezésre, amely választ adna arra, hogy a drukkerek visszatérése tényleg növelné-e a fertőzési rátát.

Azt követően, hogy a brit kormány több mint másfél milliárd fonttal kimentette a művészeti ágazatot, nő a nyomás, hogy hasonló támogatási alapot hozzon létre a sportágazat számára.

Eddig több mint száz brit sportszövetség írta alá azt a közösen levelet, amelyben sürgős segélycsomagot kértek Boris Johnson miniszterelnöktől.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×