eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter, Karl Erjavec szlovén külügyminiszter, Mariana Nikolova bolgár kabinetfőnök, Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nikosz Kociasz görög külügyminiszter, Ivan Korcok szlovák megbízott külügyminiszter (elöl b-j), George Ciamba román külügyi államtitkár, Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes, Jacek Czaputowicz lengyel helyettes államtitkár és Andreja Metelko-Zgombic horvát külügyi államtitkár (hátul b-j) a visegrádi négyek (V4) országai, valamint Bulgária, Görögország, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovénia külügyminiszteri találkozóján a fővárosi Groupama Arénában 2017. december 4-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Közös migrációs cselekvési tervet készítenek a V4-ek a Nyugat-Balkánra

A Visegrádi Négyek országainak belügyminiszterei Pozsonyban találkoztak, hogy egyeztessék álláspontjukat az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, ismertebb nevén a Frontex hatáskörének megerősítésével kapcsolatos elképzelésekről.

A Frontex szerepének megszilárdításával legutóbb a salzburgi informális európai uniós csúcstalálkozón foglalkoztak a tagországok vezetői. A vélemények közti törésvonal világosan kirajzolódott akkor is. Angela Merkel üdvözölte, Orbán Viktor elutasította az Európai Bizottság javaslatát a Frontex és az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége szerepének megerősítésére vonatkozóan, mely szerint a határvédelmi ügynökséget valódi uniós határőrséggé tennék, a létszámot 10 ezer főre növelnék, a Frontex költségvetését pedig közel megháromszoroznák.

A V4-es belügyminiszterek ma Pozsonyban egybehangzóan azzal értettek egyet, hogy

a Frontex a külső schengeni határon nem tölthet be határvédelmi szerepet, csupán segítséget nyújthat ahhoz, a határvédelmet ugyanis az egyes tagállamoknak kell ellátniuk saját határaikon.

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a találkozót követően elmondta: fontos, hogy az egyes tagállamok megőrizzék szuverenitásukat. Úgy véli, a Frontex minden országban csak az adott állam törvényeivel összhangban fejtheti ki tevékenységét. Hozzátette, visegrádi kollégáival abban is egyetértenek, hogy a menekülthullámot a schengeni határtól a lehető legtávolabbra kell megállítani.

Cselekvési terv a Nyugat-Balkánt érintő menekülthullám feltartóztatására

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország belügyminisztere arról is egyeztetett, hogyan tudnak hozzájárulni a Nyugat-Balkán területét érintő menekülthullám feltartóztatásához és a menekülthelyzet kezeléséhez. Denisa Saková szlovák belügyminiszter elmondása szerint

megegyeztek az Európai Unión kívüli nyugat-balkáni országokba küldendő emberi erőforrások és műszaki felszerelés koordinálásának módjáról is.

„Levelet küldünk az egyes országokba, amely alapján begyűjtjük az információkat, hogy az egyes nyugat-balkáni államoknak milyen emberi erőforrásokra és technikai, esetleg pénzügyi segítségre van szükségük, és ennek alapján Szlovákia a V4-ek soros elnökeként kidolgoz egy cselekvési tervet. Ez kiindulási alapként szolgálhat a belügyminiszterek döntéshozatalakor az érintett országokkal megkötendő kétoldalú szerződésekhez a kiküldendő emberi erőforrásokról és műszaki felszerelésről” – fogalmazott a szlovák belügyi tárca vezetője.

Denisa Saková szerint a többi európai uniós tagállamot is arra szeretnék motiválni, hogy hasonlóképpen járjanak el, ha nem kap újfajta mandátumot a Frontex, amely teljesen lefedné az adott területet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×