eur:
392.9
usd:
353.37
bux:
73229.29
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Nyitókép: Pixabay

Találtak egy ígéretes "fegyvert" a dohányzásról való leszoktatásban

Ráadásul egy pozitív módszerről van szó.

Régóta dilemmája úgy az orvostudománynak, mint a politikának és az egészségügyi vezetéseknek, hogy miként lehetne leszoktatni a dohányosokat káros szenvedélyükről. Korábbi kutatások szerint a negatív érzelmek felkeltése lehet a sikeres, ezért is jelentek meg, elriasztásul, a cigisdobozokon a borzalmas egészségügyi károkat bemutató képek, figyelmeztetések.

Most amerikai kutatók érdekes következtetésre jutottak: ha a dohányzásról leszoktatni kívánó kampányok a hála érzését próbálnák kiváltani, akkor sikeresebbek lehetnének, mint a mostani szlogenek, amik elszomorítók - írta a hvg.hu. A Harvard Egyetem kutatói ugyanis olyan eredményekről számoltak be, amelyek szerint a hála érzésének felkeltése a dohányosokban csökkenti a szenvedélyüket, és hozzájárul ahhoz, hogy maguk is tegyenek azért, hogy leszokjanak a cigiről. A tudósok az Egyesült Államokban végzett reprezentatív felmérésekből és egy globális minta elemzéséből jutottak erre a következtetésre.

Kísérleti vizsgálatokkal is igazolták az okozati összefüggést.

Érdekes adalék, hogy a hála előidézése hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők jelentkezzenek egy online tanfolyamra, amely segítette a leszokást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Az emberiségnek egyre ellenállóbb baktériumokkal kell megküzdenie - a kutatók így kerülnék el a katasztrófát a jövőben

Az emberiségnek egyre ellenállóbb baktériumokkal kell megküzdenie - a kutatók így kerülnék el a katasztrófát a jövőben

A Covid-járvány rávilágított, az emberiség jelenlegi berendezkedéséből fakadóan sokkal kitettebb lehet a gyorsan fertőző betegségekkel szemben, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Ezek a veszélyek azonban nem csak a vírusokból fakadhatnak. Az egyszerű, már régóta ismert betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok használatával a baktériumok egyre nagyobb rezisztenciát képesek kiépíteni ellenük, amely hamarosan a közegészségügy egyik legnagyobb problémáját fogja jelenteni. Cikkünkben összeszedtük, hogy mit kell tudni az antimikrobiális rezisztenciáról, és mik a legújabb fejlesztési irányok, amelyekkel az orvostudomány igyekszik szembeszállni a folyamattal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×