eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A klímaváltozásra felkészültebb országok jobban kezelik a világjárványt is

A King's College London kutatása szerint azokban az országokban, amelyekben az emberek jobban figyelnek egymásra, fontosabb a fenntarthatóság, és jobban sikerült kezelni a koronavírus-járványt is.

Mind a klímaváltozással kapcsolatos óvintézkedésekbe, mind pedig az egészségügy fejlesztésébe többet kellene fektetniük az országoknak, így a jövő hasonló katasztrófahelyzeteire jobban fel lehet készülni – állapította meg a King's College London kutatása, melyben 110 országból érkező adatokat vizsgáltak. A Euronews cikke szerint a kutatók úgy találták, hasznosnak bizonyul, ha a klímaváltozást is úgy kezelnék az államok, mint egy pandémiát.

Hogy mi az összefüggés a két látszólag teljesen eltérő jelenség közt, arra a következőképp világítanak rá a kutatók. A kollektivista társadalmak, amelyek a csoportérdekeket az egyéni érdekek elé helyezik, látják a fényt a járvány jelentette alagút végén. Ezek a társadalmak valószínűbb, hogy felkészültek a klímaváltozás jelentett vészhelyzetre, mivel jobban bíznak a társadalom egészének érdekében tett erőfeszítésekben, mint más országok lakói.

A kutatók a társadalmi, gazdasági és egészségügyi intézkedéseket tekintették át az egyes koronavírus sújtotta országok esetében, és arra jutottak, hogy az USA-ban és Nyugat-Európában a társadalmi összetartás hiánya magasabb halálozási arányokhoz vezethetett. Bár még messze a járvány vége, valószínűsítik, hogy

az individualista társadalmak magasabb halálozási arányt

fognak tapasztalni a pandémiában. Ezek a társadalmak kevésbé vannak felkészülve a klímaváltozás okozta vészhelyzetekre, és a távolságtartás és egyéb óvintézkedések is kevésbé voltak fontosak számukra.

A klímaváltozás és a jövő pandémiái közt egyébként direkt kapcsolat is létezik: bár ma még ismeretlen a koronavírus eredete, melyet jelenleg is tanulmányoznak a WHO szakemberei Kínában, a BMJ kutatása nem zárja ki azt, hogy a felmelegedés segíti a vírusok terjedését.

"A klímaváltozás hatására emberek és vadállatok közelebb kerülnek egymáshoz, ami kikövezi az állatokra ártalmatlan, de az emberekre potenciálisan veszélyes vírusok terjedésének útját"

– magyarázza Gulcin Ozkan, a King's College London kutatásának egyik vezetője.

"Emellett széles körben ismert mind a szélsőséges meleg, mind a hideg időjárás szerepe a halálozás növekedésében, valamint a melegebb éghajlatnak a betegségek terjedésében. Itt az ideje, hogy több ország vegye komolyan az éghajlati veszélyhelyzetet. A kormányoknak olyan infrastruktúrába kell beruházniuk, amelyek megakadályozhatják a további haláleseteket" – foglalta össze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×