eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Pixabay.com

"Pajzán" minihüllőt fedeztek fel Madagaszkáron

Szűk másfél centis testhosszához képest "tekintélyt parancsoló" méretű nemi szerve van.

A világ vélhetőleg legkisebb hüllőfajának egy képviselőjét fedezték fel a kutatók Madagaszkáron, akik szerint az apró hím kaméleon a testéhez viszonyítva méretes nemi szervvel rendelkezik.

A Münchenben lévő bajor állami zoológiai gyűjtemény szerint a mindössze 13,5 milliméteres hüllőt egy német-madagaszkári expedíció tagjai fedezték fel Madagaszkár északi részén.

Frank Glaw, a gyűjtemény munkatársa szerint a Brookesia nana névre keresztelt faj képviselője az eddig ismert csaknem 11 500 hüllőfaj legkisebb hím egyede.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint ugyanakkor a miniatűr kaméleon

nemi szerve testének 18,5 százalékával egyenlő hosszúságú.

Glaw szerint általában az apró kaméleonfajok egyedei rendelkeznek a legnagyobb párzószervvel - úgynevezett hemipénisszel - a testhosszukhoz viszonyítva. Ezt a megállapítást 51 kaméleonfaj összehasonlítására alapozzák a kutatók.

Ennek egyik lehetséges magyarázata a nemek közötti méretbeli különbség lehet, ugyanis ezeknél a kisméretű fajoknál a nőstények általában nagyobbak a hímeknél. A kutatók a Brookesia nana egy nőstény példányát is azonosították, amelynek testhossza 19 milliméter volt.

"A rendkívül apró hímeknek viszonylag nagyobb nemi szervre van szükségük a náluk jóval méretesebb nőstényekkel való sikeres párzáshoz" - magyarázta Miguel Vences, a Braunschweigi Műszaki Egyetem munkatársa, aki a tanulmány társszerzője volt.

A szakembereknek

mindössze két példányt sikerült felfedezniük az apró kaméleonfajból.

Ezeknek a miniatűr teremtményeknek a természetes élőhelye gyakran nagyon kicsi, mindössze néhány négyzetkilométerre korlátozódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×