eur:
393.1
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus: lehet-e vége a globalizáció korában?

Ismét emelkedett a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában, de az egy napon belül jelentett gyógyultak száma továbbra is meghaladja az új betegekét. Közben Iránban két újabb halottja van a kórnak, és Dél-Koreában is ugrásszerűen emelkedett a fertőzöttek száma. Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára szerint senki nem tudja megjósolni mikor lesz vége a járványnak, a cseppfertőzéssel terjedő vírust a globalizáció korszakában lehetetlen megállítani.

Látszik, hogy Kínában kicsit csökken az esetszám, de ez bármitől lehet. Lehet, a diagnosztikai tesztek esetleges elmaradásától, vagy attól, hogy a tesztek bizonyos komponense kifogyott, nehezen elérthető. Vagy ténylegesen az az oka, hogy a karantén intézkedések pozitív hatással voltak a járvány terjedésére, és valóban esetszám csökkenéshez vezetett. Ezt a jövő fogja igazolni vagy cáfolni - mondta az InfoRádiónak Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Arra lehet számítani, hogy mind ott a környező országokban és területeken, mind egyéb országokban, a világ bármely pontján, bármikor felbukkanhat ez a betegség - hívta fel a figyelmet a virológus.

Szerinte mivel a teljes légiközlekedést Kínából nem állították le, tehát ugyanúgy érkeznek gépek Európába, mint eddig, a behurcolás esélye semmivel sem csökkent a néhány héttel ezelőtti állapotokhoz képest. A teljes légiközlekedés hermetikus lezárása nagyon drasztikus intézkedés lenne, ami semmiképpen sem megvalósítható. De ha nagyon szigorúan vennénk, és tényleg Kínában szeretnénk tartani a fertőzést, akkor azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb módja - mondta Jakab Ferenc. Hiszen azért az, hogy valamilyen úton-módon a vírus Kínából Európába jusson légiközlekedés nélkül, annak sokkal kisebb az esélye, mint jelenleg, a meglévő légiforgalom mellett.

Friss hír, hogy a koronavírusos fertőzésből felgyógyult betegek tovább fertőzhetnek. Ezt a jelenséget egyébként már több vírus esetén is leírták, például bizonyos gasztroenterális kórképet okozó, vagyis hányásos, hasmenéses tünetekkel járó vírusok esetében, hogy gyógyulás után is képesek tünetmentesen üríteni a kórokozót.

Az, hogy ez a légúti fertőzés is néhány napig még képes ürülni az emberi szervezetből, új információ

mondta Jakab Ferenc. De szerinte nem mindegy azért az sem, hogy milyen mennyiségben ürül egy vírus. Tehát egy megfelelő infektív dózis, vírusmennyiség szükséges ahhoz, hogy fertőzést okozzon.

Én nem tudom, hogy a ténylegesen gyógyult betegek azt ezt követő időszakban milyen mennyiségben ürítik a vírust, ez még további vizsgálatokat igényel, mielőtt hosszú távú és egyértelmű következtetéseket vonnánk le ebből - tette hozzá a virológus.

Azt semennyire sem lehet megjósolni, hogy meddig tarthat a járvány, és mitől, hogyan csendesülhet le, érhet véget - hangsúlyozta Jakab Ferenc. Hozzátévbe, hogy a kutatók folyamatosan figyelik a fertőzésekkel kapcsolatos számokat, kicsit megörülnek, ha stagnálás látszik, de semmiféle hosszú távú következtetést nem lehet levonni ebből. Van egy nagyon optimista verzió, aminek értelmében a vírus és maga a járvány Kínára lokalizálódik, ott megmarad és tulajdonképpen kiég, vagy elfojtják a járványt, majd vége lesz. A legpesszimistább verzió az, hogy tulajdonképpen kiszabadul a kórokozó Kínából, és ténylegesen kisebb-nagyobb világjárványt okoz, végig fog menni minden kontinensen.

Egyszerűen nem tudjuk, hogy hol lesz ennek a vége, melyik verzió fog bekövetkezni

- tette hozzá Jakab Ferenc.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×