eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Még udvariasságból se csináljon ilyet, nagy baja lehet

Még udvariasságból se csináljon ilyet, nagy baja lehet

Ne akarja megállítani az önből 240 km/órás sebességgel kirobbanó levegőt, mert olyan rosszul járhat, mint ez a brit férfi.

A szokatlan esetet a BMJ Case Reports brit orvosi szakfolyóiratban ismertették kedden. Eszerint a páciens, egy amúgy makkegészséges férfi nyelési fájdalmakkal, rekedtséggel és nyaki duzzanattal fordult orvoshoz egy leicesteri kórház sürgősségi osztályán egy heves tüsszentési inger elfojtása után.

A szakorvosi vizsgálat kizárta, hogy a problémát valamilyen éles tárgy lenyelése okozta volna és mivel a páciens panaszai az elfojtott tüsszentés után jelentkeztek, az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy

a tüsszentés erővel való elfojtása okozhatott szövetszakadást a garatban és még a mellkasba is légbuborékok szivárogtak le.

Hogy megelőzzék a fertőzést és az esetleges egyéb szövődményeket, a férfit felvették a kórházba, ahol egy héten át csövön táplálták és antibiotikummal kezelték.

Tüsszentéskor a levegő 240 kilométeres sebességgel távozik belőlünk,

ezért elfojtása komoly károsodást okozhat - kommentálta az esetleírást Anthony Aymat, a londoni Lewisham kórház vezető szakorvosa.

A houstoni Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának fej- és nyaksebésze, Zi Yang Jiang azt mondta az AP-nek, hogy náluk évente egy vagy két olyan esettel találkoznak, amely tüsszentés elfojtásából származik, vagyis rendkívül ritka jelenségről van szó.

Az angol beteg végül meggyógyult, de orvosai azt tanácsolták neki, hogy a jövőben a tüsszentés elfojtása helyett tüsszentsen zsebkendőbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×