eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Egy új, magyar kutatók közreműködésével végzett kutatás segítségével könnyebben leszokhatunk a dohányzásról, hatékonyabban tanulhatunk és számos pszichiátriai betegséget gyógyíthatunk – adta hírül a 24.hu.

Az úgynevezett automatizmusoknak anélkül vagyunk a rabjai, hogy azok megfogalmazódnának bennünk. Közéjük tartoznak az addikciók is: a jó érzés, hogy rágyújtunk egy cigarettára, ahogy a rituálé is mélyen belénk vésődhet. Ha pedig valami rosszul rögzül, csak hosszú munkával lehet megváltoztatni.

Kérdés, hogy vajon felül lehet-e írni a beidegződéseinket. Az ELTE, MTA és a Szegedi Egyetem kutatói világszinten hoztak újat, amikor természettudományos módszerekkel vizsgálták és bizonyították: 

felül lehet írni a szokásainkat, azaz agyunk áthuzalozható.

A kísérletben az alanyokat egy számítógép elé ültették, a képernyőn pedig egymás után, de különböző helyeken ábrák jelentek meg, adott ábra feltűnésekor egy bizonyos gombot kellett megnyomni. A tudósok pedig mérték a reakcióidőt, a hibák arányát és típusát.

Az önkéntesek nem tudták, hogy a sorrend mintázatot követ, ám egy idő után mérhető volt: szinte automatikusan adták meg egyre gyorsabban a mind helyesebb válaszokat.

Az agy rájött a rendszerszerűségre, a titkos szekvenciára. Másnap más volt a mintázat, az eredmény viszont ugyanaz, ezt nevezik intuitív tanulásnak, az agy áthuzalozásának - mondta a 24.hu-nak Németh Dezső, az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karának docense, az MTA kutatója, az ELTE-MTA Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány Kutatócsoportjának vezetője.

Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Ha pedig az önkéntesek külső segítséget kaptak, még gyorsabban ment az áthuzalozás, vagyis az átállás egy másik rendszerre.

Bebizonyosodott az is, hogy

az új szokás nem törli ki a régit, csak elhalványítja.

Az alapkutatás az első lépés az úton, amelynek a végén eredményesen és könnyen változtathatunk szokásainkon, sokkal egyszerűbb lesz például leszokni a cigarettáról, bármit megtanulni, javítani társas kapcsolatainkon, pszichiátriai betegeket gyógyítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×