eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így kerülhető el a cukorbetegség

A cukrozott italok kiiktatása az étrendből jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát - mutatta ki egy ausztrál kutatók által vezetett nagyszabású nemzetközi tanulmány.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói mintegy 40 ezer ember vontak be a Thaiföldön 2005 és 2013 között végzett tanulmányukba, és arra az eredményre jutottak, hogy évente több ezer 2-es típusú cukorbetegség kialakulását lehetett megelőzni, ha a résztvevők felhagytak a cukrozott italok fogyasztásával.

"A thai lakosságban évente négyezer 2-es típusú cukorbetegséget lehetne megelőzni" ily módon - hangoztatta Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője.

Leginkább a thai nők húznák ebből a legnagyobb hasznot, mivel őket kétszeresen fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség - tette hozzá.

A kutatócsoport kiderítette, hogy 1983 és 2009 között Thaiföldön

a cukorfogyasztása az évi 13 kilogrammról 31 kilogrammra nőtt.

Papier hangsúlyozta, hogy eredményeik újólag rávilágítanak a cukrozott italok megadóztatásának a szükségességére. Emlékeztetett arra, hogy a Mexikóban kivetett ilyen típusú adó 2,6 milliárd dollárral gyarapította a költségvetést.

"A mexikói és az egyesült államokbeli adatok azt mutatják, hogy az adó bevezetésével 17 illetve 21 százalékkal csökkent a cukrozott üdítőitalok fogyasztása az alacsony jövedelmű családok körében. A cukrozott üdítőitalok a közegészségügyi beavatkozás ideális célpontjai a 2-es típusú cukorbetegség-járvány kordában tartására" - tette hozzá a kutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×