eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Mészárszék a porszívóban: vákuumtól pusztulnak a bolhák

Porszívózással elpusztíthatók a bolhák - ezt amerikai tudósok bizonyították be. Az aprócska élősködőkkel ez a módszer pete, lárva, báb vagy kifejlett bolha alakjukban is végez.

A macskabolhákkal (Ctenocephalides felis) kísérletezve az Ohio Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy az élősködők legnagyobb része belepusztul abba, ha felporszívózzák.

A bolha csak kifejlett állapotában szívja a gazdaállat vérét, szúró-szívó szájszerve segítségével naponta akár 13 mikroliternyit is elfogyaszthat.

A kifejlett nőstény bolha áldozatára jutva 30 percen belül szívni kezdi annak vérét, két nappal később pedig már párosodik, és naponta akár 50 petét is lerakhat az állatok szőrére.

A peték lehullanak a környezetbe, ahol pár nap alatt lárvák alakulnak ki belőlük. A kifejlett bolhák a bebábozódott lárvákból kelnek ki: fejlődésük körülbelül két hétig tart.

Pusztító

A vizsgálat során az egyetem kutatói hat alkalommal 100-100 kifejlett bolhát, emellett 50-50 bábot és lárvát porszívóztak ki egy sűrű szövésű szőnyegből: a kifejlett állatoknak átlagosan 96 százaléka pusztult el, a másik két esetben a porszívózás minden élősködőt megölt.

A kutatók célja, hogy megtalálják az élősködők elpusztításának vegyszermentes módjait: a kemikáliák egy ideig ugyanis hatékonyak, az állatok azonban egy idő után alkalmazkodhatnak hozzájuk.

A porszívózás valószínűleg azért véget a bolhákkal, mert az erős vákuum szétroncsolja testük külső rétegét: ennek hatására az állatok kiszáradnak és elpusztulnak.

A kutatás során a tudósok egyfajta porszívót használtak, de biztosak abban, hogy a bolhákat bármilyen márkájú porszívó elpusztítja.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 06:13
×
×
×
×