eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Hét métert emelkedhet a tengerek vízszintje

Grönland gleccserei sokkal gyorsabban csúsznak a tengerbe, mint azt a tudósok korábban gondolták.

Egy új amerikai kutatás eredménye szerint az eredetileg feltételezett 1000 év helyett sokkal rövidebb idő alatt olvadhat el teljesen a sziget jégmezeje. Ha ez megtörténik, akkor a világ tengereinek szintje 7 méterrel lesz magasabb a mostaninál.

1996-os adatok szerint a grönlandi jégmezőből évente mintegy 100 köbkilométernyi jég tűnt el. 2005-re ez a szám 220 köbkilométerre nőtt. Összehasonlításképpen: a több mint 3 és fél millió lakosú Los Angeles évi vízfogyasztása 1 köbkilométer.

A gleccserek sebességének növekedéséért a szakemberek a felszíni hőmérséklet növekedését okolják.

Az elmúlt 20 év alatt Grönland dél-keleti részén a levegő hőmérséklete 3 Celsius-fokot emelkedett. A melegebb levegő hatására a felszíni olvadással több víz keletkezik, ami a jégmező aljára leszivárogva síkosabbá teszi a sziklát, amelyen így könnyebben csúsznak a gleccserek.

A NASA és a kansasi egyetem kutatóinak új tanulmánya, amelyet egy tudományos konferencián mutattak be, a jég mozgását követő műholdak adatai alapján készült.

A grönlandi jégmező 1,7 millió négyzetkilométeres, vastagsága eléri a 3 kilométert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×