eur:
394.16
usd:
364.65
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Alzheimer-kór: gyorsabban épülnek le a magasan képzettek

A magasan képzett embereken gyorsabban hatalmasodik el az Alzheimer-kór. Bár a betegség első szakaszában a "kiműveltebb" agyak jobban ellenállnak a kórnak, egy kritikus pont elérése után a leépülés jobban felgyorsul mint az alacsonyan képzetteknél - állapította meg egy a New York-i Columbia Egyetem végzett kutatás.

A kísérletben 312 hatvanöt évesnél idősebb embert követtek nyomon, akiket öt éve diagnosztizáltak Alzheimer-kórral.

Minden beteg szellemi képessége évről-évre csökkent, de a magasan képzetteké jobban: minden iskolában eltöltött év plusz 0,3 százalékos romlást jelentett évente.

A kutatók szerint magyarázatot adhat erre a jelenségre az az elmélet, amely szerint a magasan képzett emberek agyában több idegösszeköttetés van, illetve ezek hatékonyabban működnek. A magasan képzettek agya ezért kezdetben jobban ellen tud állni az Alzheimer hatásainak. Mivel azonban így az agykárosodás is nagyobb, a kór végül jelentősebb rombolást végez.

Harriet Miller, a kór kutatását finanszírozó Alzheimer's Research Trust képviselője szerint azonban nehéz egyértelmű következtetéseket levonni a kutatás eredményeiből, és kulcskérdés marad például, hogy valóban az iskolában eltöltött évek, és nem más ehhez kapcsolódó tényezők, például a foglalkozás, az életmód, vagy az anyagi helyzet okozzák-e a különbséget.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×