eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

A sötét anyag gyorsabb, mint gondolta volna

Sem fényt, sem sugárzást nem bocsát ki. Nem látható, de nagyon forró, csillagászati mércével persze inkább langyos, és másodpercenként 9 kilométert tesz meg. Újabb érdekes adat a sötét anyagról.

A sötét anyag jelenlétére csak a galaxisok forgásából lehet következtetni. A csillagrendszerek tagjai olyan gyorsan mozognak, hogy ha nem tartaná őket össze egy láthatatlan anyag gravitációs vonzása, egyszerűen szétszóródnának. Az eddigi megfigyelések szerint az összes kozmikus anyag 95 százaléka sötét anyag.

A Cambridge-i Egyetem kutatói viszont most sokkal többet tudtak meg. Megvizsgáltak 12 olyan törpegalaxist, amelyek a Tejutat szegélyezik. Háromdimenziós térképeket készítettek róluk, a csillagok mozgásából pedig megmérték a sötét anyagot - írja

A több mint 7000 mérésből megállapították, hogy a galaxisokban a normál anyagnál 400-szor több sötét anyag van. Azt is kiszámították, hogy a sötét anyag tömege így 30 milliószor akkora, mint a Nap tömege.

Ezekből az adatokból következtettek arra, hogy másodpercenként 9 kilométeres sebességgel száguld a sötét anyag. Eddig azt gondolták, hogy a rendkívül hideg részecskék ennél sokkal lassabbak.

Most viszont kiderült, hogy a sötét anyag hőmérséklete körülbelül 10 ezer Celsius fok, ami a csillagászok számára nem túl forró, de nem is túl hideg. Viszonyításképpen a Nap felszínén 6 ezer Celsius fok van, a középpontja viszont 15 millió fokos.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×