eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 6-án. A magyar egység győzött futamában és bejutott a középdöntőbe.
Nyitókép: Kovács Tamás

Presztízsgyőzelmet aratott a női kajaknégyes az előfutamban

Ötből négy magyar egység bekerült a szombati középdöntőbe a kajak-kenu versenyek utolsó előtti napján. A női kajaknégyes megmutatta Új-Zélandnak - is.

Elsőként a női kenu kettesek versenyeztek, magyar részről az éremesélyes Balla Virág, Takács Kincső páros. Az idén Eb-győztes ukrán Ljudmila Luzan, Anasztaszija Csetverikova duóval mentek együtt, a magyarok nem erőltették a futamgyőzelmet, de simán bejöttek másodiknak, megelőzve a döntőesélyes kubai párost és még további négy indulót. Meglepően gyengén ment és reményfutamba kényszerült a 2019-ben vb-bronzérmes fehérorosz páros. Az első futamban egyébként óriási időt evezett a két éve világbajnok kínai Szun Meng-ja, Szu Si-hsziao kettős.

„Nagyon hasznos volt, hogy elindultunk egyesben, szerintem látszott is a mostani rajtunkon, ami nagyon jól sikerült. Én egyáltalán nem is izgultam a start előtt és koncentráltan tudtam most evezni" - mondta Balla Virág az MTI-nek.

A férfi kenu egyeseknél, 1000 méteren Adolf Balázs kellemes meglepetésre megverte a háromszoros olimpiai bajnok német Sebastian Brendelt, és a cseh Martin Fuksa mögött másodikként célba érve kihagyhatta a reményfutamot, egyből a középdöntőbe jutott.

„Nagyon kellett nyomni, de örültem, hogy a rajt után nem mentek el tőlem, lőtávolban maradtam. Ki-kikacsintottam balra, és nagyon jó érzés volt látni, hogy végig meccsben vagyok. Nagy volt a tét, és az utolsó százon mindent beleadtam, hogy sikerüljön. Örülök, hogy nem kell még egy pályát lehúznom ma, bár a maratoni múltam miatt jól bírom a sorozatterhelést. Holnapra próbálom kipihenni magam" – öntötte szavakba örömét Adolf Balázs.

A szám másik magyarja, a Tokióba kisebb betegséggel érkezett Fejes Dániel még mindig nincsen teljesen jól. Ennek ellenére becsületből elindult, de az előfutamban hatodik, majd a reményfutamban ötödik lett, így nem vehet részt a szombati középdöntőben.

Következtek a női kajak négyesek, a címvédő magyarok ezúttal Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállításban indulnak. A sorsolás összehozta őket a nagy riválisnak tartott új-zélandiakkal és fehéroroszokkalígy már az előfutamban komolyan kellett evezni. Az 500 méter nagy részében a háromszoros tokiói bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak haladtak az élen, de a magyarok lehajrázták őket, s több mint fél másodperces előnnyel nyertek.

„Nagyon oda kellett koncentrálni a rajtra, mert tudjuk, hogy az új-zélandiak gyorsak, de ez nem kétszáz méter. Náluk Lisán kívül a másik három lány nem nagyon bírja végig az ötszázat” – mondta a csütörtökön egyéniben éppen Carrington mögött ezüstérmes Csipes Tamara az MTI-nek. – „Nálunk mind a négyen végig bírjuk, úgyhogy az utolsó kétszáz méteren szeretnénk eldönteni ezt a versenyt. És nagyon akarjuk!"

A férfiak - Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és a K-1 200 méter aranyérmese, Tótka Sándor - az előfutamban 250 méter után tudatosan visszavettek a tempóból, így mentek még egy pályát, és a reményfutamot már magabiztosan nyerték, így ők is továbbjutottak. Nem volt nagy harc, a lemaradó japánok kivételével ebben a számban minden egység középdöntős.

A magyarok szombati programja:

Középfutamok (magyar idő szerint):

2.30: női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső)

2.44: férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs)

3.07: női K-4 500 m (Magyarország)

3.21: férfi K-4 500 m (Magyarország)

A döntőket 4.37-től rendezik, ugyanebben a sorrendben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×