eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
Lausanne, 2018. július 18.Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a NOB végrehajtó bizottságának ülésén a világszervezetl lausanne-i székházában 2018. július 18-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

A NOB elnöke kész meghallgatni a nemi szakértőket

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a párizsi olimpia női ökölvívótornájának botrányai után kész meghallgatni a szakértőket, ha - ahogy fogalmazott - a nemiség megállapításának, kategorizálásának módszerei továbbfejlődtek.

A francia fővárosban az algériai Iman Helif - Hámori Luca szombati legyőzője -, valamint a tajvani Lin Jü-tin is úgy versenyez NOB-engedéllyel, hogy korábban sportágának nemzetközi szövetsége nem engedte őket szerepelni világbajnokságokon, mert szervezetükben magas a tesztoszteronszint, és férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

Thomas Bach hangsúlyozta, sohasem vonták kétségbe, hogy Helif és Lin nő.

"Van két bokszolónk, akik nőnek születtek, nőként nevelkedtek, útlevelükben nőként vannak feltüntetve, és sok éven keresztül a női mezőnyben versenyeztek. Ez egyértelműen a női lét meghatározása" - fogalmazott a NOB elnöke. "Amit most látunk az az, hogy egyesek magukévá akarják tenni annak meghatározását, hogy ki a nő. Ezeket a szakértőket szeretném meghívni és felkérni, hogy álljanak elő egy új tudományos módszerrel annak meghatározása, hogy ki a nő, miként születnek meg a nők, miként nőnek fel, és aki útlevelében nőként van feltüntetve, miért nem tekinthető nőnek."

Bach azt is kiemelte, hogy ha a szakértők előállnak valamivel, akkor a NOB kész meghallgatni őket és kivizsgálni az eseteket, ám politikailag motivált, kulturális háborúban az általa vezetett szervezet nem kíván részt venni. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja azt, ami a témában a közösségi médiában folyik gyűlöletbeszéddel és agresszióval párosulva.

Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf hatalmas hajrával olimpiai bajnok

Milák Kristóf hatalmas hajrával olimpiai bajnok

A magyar úszó 9 századdal nyerte meg a 100 m pillangót Párizsban.

Ez a felfedezése átírhatja a földi élet történetét

Különleges fémes göröngyökre bukkantak kutatók a Csendes-óceán mélyen, amelyek oxigént állítanak elő. A felfedezés teljesen átírhatja a földi élet kialakulásnak eddigi teóriáját, és új alapokra helyezheti a Földön kívüli élet utáni kutatást is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×