eur:
394.45
usd:
367.17
bux:
71982.4
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A gólszerző angol Harry Kane a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Dánia-Anglia mérkőzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Harry Kane-nel jó, de még jobb lenne nélküle

Lesújtó kritikákat kapott az angol válogatott a dánok elleni döntetlent után. Gareth Southgate válogatottja négy pontot szerzett az első két mérkőzésén, legrosszabb esetben harmadikként nyilván továbbjut majd még akkor is, ha esetleg a szlovénok elleni mérkőzését elrontja. A tervek, a remények ennél azonban lényegesen előbbre tekintenek. A játék az aggasztó.

Például a BBC felidézi, hogy a helyzet nem ismeretlen a szövetségi kapitány számára. A háromoroszlánosok ugyanis 2021-ben az Európa-bajnokságon és a 2022-es katari világbajnokságon is hasonlóan kezdtek. Három éve a horvátok elleni 1–0 után döntetlent játszottak a skótokkal. Katarban nagyon megverték Iránt a bemutatkozó mérkőzésen, de aztán az amerikaiakkal szemben 0–0 következett.

Ahogy a brit közszolgálati portál írja: „A döntetlen miatt Southgate-nek annyi kérdése van, mint válasz, annak ellenére, hogy veretlen és a következő körbe jutás küszöbén áll. Sok ötlet született arról, hogy mit tehet azért, hogy javuljon a játék. Közeli a továbbjutás, de csökkent az optimizmus.”

„Nem tudom, hogy azt az utasítást kapták-e, hogy így játszanak – elmélkedett a korábbi válogatott védő, Micah Richards a BBC One-on. – Letargikusak, több energiára van szükségük, és agresszívebbnek kell lenniük.”

Akad keményebb vélemény is, Emma Smith a Megdöbbentő és aggasztó címet adta az angolok játékáról szóló elemzésnek. Egyelőre úgy fest, a középpályán akadnak gondjaik, miután gyenge klubformája miatt Carlton Palmer nincs a keretben, s ezzel a legutóbbi Eb-n ezüstérmes gárdából kiesett egy fontos láncszem. Mint ahogyan nincs Németországban Jordan Henderson sem, aki korábban kulcsembernek számított.

Ugyanakkor a legérdekesebb kérdés Harry Kane problémája. A válogatott csapatkapitánya, gólrekordere, a csütörtöki mérkőzés egyetlen angol gólszerzője nagyon sok kritikát kap. Nem elég mozgékony, kevéssé megjátszható, jobb lett a csapat játéka a lecserélése után.

Az angol Harry Kane (b) berúgja a találkozó első gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Dánia-Anglia mérkőzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. június 20-án. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Az angol Harry Kane (b) berúgja a találkozó első gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Dánia-Anglia mérkőzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. június 20-án. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A Kasper Schmeichelnek lőtt tipikus kane-i góljával – Michael Owen és Wayne Rooney után – mindössze a harmadik játékos lett, aki négy különböző nagy tornán szerzett gólt a „háromoroszlános” mezben.

Ám nem játszik jól. A szerbek ellen az első félidőben mindössze két labdaérintése volt, a dánok ellen hosszú időszakokra kivonta magát a játékból. Felbukkant olyan vélemény is a brit sajtóban, amely szerint olyan lett Harry Kane az angol válogatottnak, mint Cristiano Ronaldo a portugáloknak. Jó, ha játszik, de nélküle lehet, hogy még jobb a csapat.

„Harry Kane-t mindig megtalálja a labda a tizenhatoson belül, olyan, mint egy mágnes” – mondta Rio Ferdinand, a korábbi válogatott védő. – Ez Gareth Southgate problémája. Portugália valószínűleg Cristiano Ronaldóval is jó, de egyedül ő sem képes olyan intenzív nyomást gyakorolni a védőkre, mintha a többiek együtt próbálnak támadni.”

Gary Lineker szerint „Kane-től többet kell kérnie a menedzsernek, s az kell, hogy ő maga is úgy érezze, többet kell nyújtania.”

A brit sajtó nagy része a már megszokottan szellemes szójátékokkal operál, akad, aki Sleeping Lionsról, alvó oroszlánokról ír, más a két legnagyobb politikai pártra utal: Laboured and conservative, mondjuk úgy, ebben a szövegkörnyezetben, hogy munkás és konzervatív, semmiképpen sem tekinthető dicséretnek. De a „Harry Caned” sem, ami arra utal, hogy a csapatkapitányon verik el a port a rossz játék után.

Ha a foci Eb-k kulisszatitkai érdeklik, hallgassa meg Szalai Ádámmal készült exkluzív interjúnkat:

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×