eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Az 53. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Zamárdiból fotózva, Balatonfüred közelében 2021. július 22-én éjjel.
Nyitókép: MTI/Varga György

Hajnalban becammogott az utolsó hajó a Kékszalagon - 456 időben teljesítő az 510 nevező közül

A győztes hajó tagjai köszöntötték a szintidőn belül beért utolsó egységet.

Szombat 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco, amelyet a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek.

A verseny honlapjának tájékoztatása szerint a csütörtökön elrajtolt 510 hajóból 456 teljesítette szintidőn belül a légvonalban mintegy 150 kilométeres távot.

A versenyen a rajt után a vártnál gyengébb szélben indult el mezőny. Végig nagy taktikai csata zajlott, meglepetésre a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty a balatonkenesei bóját a kilencedik, míg a siófokit a tizedik helyen vette csak. A címvédővel akkor még a leggyorsabb egytestű vitorlások - a Liberák osztályába tartozó Raffica, valamint a Principessa - is fel tudták venni a versenyt.

Eközben az élen a Prospex-Delta, az RSM és a Process Solutions sokszor szinte fej fej mellett haladt, többször helyet cseréltek.

A nyugati medencében a Fifty-Fifty sorra érte utol vetélytársait. Keszthelyen a hatodik helyen fordultak Józsa Mártonék, akkor még 1 óra 48 perces hátránnyal. Aztán míg a három hajóból álló élboly tagjai visszafelé többször szinte egy helyben álltak, a Fifty-Fifty egyre közelebb került hozzájuk. Ráadásul az élen haladó katamaránok a középső medencében szembe találták magukat a több száz hajóból álló főmezőnnyel, ami további nehézségeket okozott nekik.

A befutó előtt a Fifty-Fifty már az éllovas Prospex-Deltát üldözte, és az utolsó pillanatokban sikerült megelőznie.

A győztes Józsa Márton a parton egy fogalmazott: ez volt eddig a legkomolyabb, a legélesebb győzelmük, a legizgalmasabb csatájuk.

A szervezők tájékoztatása szerint Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke azt hangsúlyozta: hogy a Kékszalagon nincsenek vesztesek, mindenki elismerést érdemel, aki teljesíteni tudja a távot.

Holczhauser András, a szövetség főtitkára szerint nem volt még ilyen fordulatos a Kékszalag élmezőnyének küzdelme, ami rámutatott a vitorlázás változatosságára.

A főtitkár a verseny honlapjának arról is nyilatkozott, hogy bevált az új nyomkövető eszköz, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett.

Az 56. Kékszalag első tíz helyén csak katamaránok végeztek: 1. a MLS Raiffeisen Fifty-Fifty (kormányos: Józsa Márton, 12 óra 24 perc 47 másodperc, 2. a Prospex-Delta (Kaiser Kristóf, 12:25:37), 3. az RSM (Vándor Róbert, 12:30:12), 4. a Process Solutions (Litkey Farkas, 12:34:08), 5. az AUDAX Django (Petrányi Zoltán, 12:42:45), 6. a TEAM SUZUKI (Büki Gábor, 12:45:03), 7. a Nanushka Forestay (Váradi Szabó János, 12:45:28), 8. a Team Kaáli (Sallai Gábor, 12:48:17), 9. a Ribstory (Schwarcz Ferenc Ákos, 13:44:02), míg a 10. a Triniteam (Kreskai György László, 13:52:17) lett.

A leggyorsabb egytestű hajó, a Principessa Oroszlán Péterrel a 11. helyen végzett (14:42:55). Nagy harcot folytatott a Király Zsolt kormányozta Rafficával, amely a 12. helyen (14:54:44) futott be.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban több mint 150 kilométeres út vár. A balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a Tihanyi-szoros érintésével haladnak, majd Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

A Kékszalag időrekordját továbbra is a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty tartja - saját korábbi eredményét tavaly megdöntve 5 óra 3 perc 56 másodperces idővel -, legtöbbször, tizenháromszor pedig Litkey Farkas győzött.

A szervezők közleménye szerint 120 ezren nézték az élő közvetítést és több mint félmillióan látták a közösségi médiában "Európa legnagyobb létszámú, legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét". A 90 éves múltra visszatekintő viadal szombat esti díjátadó ünnepségén 37 hajóosztályban hirdetnek győztest.

Címlapról ajánljuk

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

A jelölt kevés konkrétumot mondott a republikánusok konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban az NKE tudományos munkatársa, aki beszélt az egyre nagyobb nyomás alá kerülő Joe Bidenről is, aki visszaléphet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×