eur:
396.5
usd:
370.94
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
LONDON, ENGLAND - JUNE 29: Toni Kroos of Germany applauds the fans following defeat in the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between England and Germany at Wembley Stadium on June 29, 2021 in London, England. (Photo by Frank Augstein - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Frank Augstein - Pool/Getty Images

Toni Kroos a BL-döntővel búcsúzik a klubfutballtól

Toni Kroos, a világfutball utóbbi húsz évének legeredményesebb német szereplője bejelentette: a nyári Európa-bajnokság után befejezi pályafutását. Ebből kiindulva, várhatóan utolsó klubmérkőzése az elitben a június elsejei, londoni BL-döntő lesz.

Talán csak a negyvenen, sőt, ötvenen felülieknek mond valamit a kitétel: Toni Kroos a hajdani NDK-ban született, 1990. január 4-én. Ki tudja, ha nem omlik le néhány hónappal később képletes a berlini fal, ha nincs a német egyesítés, milyen pályafutást futott volna be? Édesanyja még az NDK-nak volt többszörös tollaslabda-bajnoka. De mire járni megtanult, már Németország, 1945 után újra, egységes volt, mire futballozni kezdett szülővárosa, Greifswald csapatában, vagy mire átkerült a közeli Rostock első számú csapatába, a Hansába, már (elvileg) nem volt különbség Kelet és Nyugat között. De azt biztosan állíthatjuk: hajdanán, keletnémet ifjúsági játékosként aligha került volna a Bayern Münchenhez.

2006-ban, az U17-es Eb legjobb játékosaként került Bajorországba, a Bayernhez. Tizennyolc év alatt csupán két klubja volt: Németország legsikeresebb klubja és a világfutball legsikeresebb klubja. (Nem számítva a müncheni klub tagjaként a Bayer Leverkusenben töltött másfél évet 2009–2010-ben.)

A Bayern tagjaként 2007. szeptember 26-án, 17 évesen és 265 naposan mutatkozott be a Bundesligában, soha korábban fiatalabb játékos nem mutatkozott be a szövetségi ligában a müncheni klub tagjaként. Amiből lehetett, mindenből nyert: három bajnoki cím és ugyanannyi DFB-kupa, valamint egy DFL-szuperkupa, egy Bajnokok Ligája, egy klubvilágbajnoki cím és egy UEFA-szuperkupa elnyerése került a dicsőséglistájára. 2013-ban pályafutása során először, az a klub ellen és ott nyerte meg a BL-trófeát, ahol most búcsúzni fog: Londonban, a Borussia Dortmunddal szemben.

A német válogatott tagjaként, világbajnokként szerződött külföldre. Majdnem a Manchester Unitedhez, mert David Moyesszal mindenben megállapodott. Ám az ottani edzőváltás után Louis van Gaalnak nem kellett. (A holland volt edzője a Bayernnél) Carlo Ancelotti ellenben a brazíliai világbajnokság alatt megkereste, s jelezte neki, rá is kívánja építeni a középpályás sort a Madridnál.

Toni Kroos 463 bajnoki mérkőzést játszott eddig a Madridban, első idényének játékostársai közül hárman tagjai még mindig a klubnak: Dani Carvajal, Luka Modrić és a szintén távozni készülő Nacho. Azóta négyszer megnyerte a Bajnokok Ligáját és a spanyol bajnokságot, egyszer a Király-kupát, ötször a klubvilágbajnokságot, háromszor az UEFA-szuperkupát.

A német válogatottban 2010-ben vb-bronzérmes, 2014-ben világbajnok lett. 2021-ben visszavonult a válogatottságtól, de idén, az év elején megállapodott Julian Nagelsmann-nal, hogy visszatér, játszott is a két márciusi mérkőzésen. Akkor talán csodáltuk, sőt értetlenkedve fogadtuk a döntést, ma már világos: amikor így határozott, már pontosan tudta, csak egy hónappal megnyújtja a szezonját, aztán vége, nem kell „rápihenni” az új idényre.

Kár, hogy júliustól nem látjuk már. Vitán felül ő a nemzetközi elit egyik legjobb rúgótechnikájú, legokosabban passzoló alakja. Ha valaki azon gondolkodik, mi az az egy mozdulat, amelyet majd elraktározna Toni Kroosról, hadd ajánljuk a figyelmébe a tavaszi, müncheni Bayern–Real Madrid elődöntő Vinícius Júniornak adott gólpasszát.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×