eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Orsós Sztalvira, a Bakuba utazó magyar csapat tagja az edzésen a budapesti Körcsarnokban 2024. április 2-án. Az azeri fővárosban április 5. és 7. között rendezik meg a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen a magyar színeket tizenhárom versenyző képviseli. Az azeri megméretés előtt álló magyar csapat nagyobb része sajtónyilvános edzést tartott, amelyen a kötöttfogású és a szabadfogású válogatott tagjai mellett a női csapatot Orsós Sztalvira képviselte.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Orsós Sztalvira küzd az olimpiai részvételért

Az 53 kilós Orsós Sztalvira kikapott az elődöntőben, így szombaton a vigaszágon folytatja a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalát, Isztambulban.

A tavalyi Európa-bajnokságon 55 kg-ban ezüstérmes versenyző pénteki első mérkőzésén a bolgár Irena Georgievát múlta felül technikai tussal, majd a kubai Laura Herin Avilát szoros meccsen 5-4-re győzte le, így készülhetett az esti elődöntőre, amelyben már a párizsi kvóta volt a tét.

A 31 éves sportolóra a moldovai Mariana Dragutan várt, aki osztrák, kirgiz, majd üzbég ellenfeleket legyőzve harcolta ki helyét az esti elődöntőben.

Orsós a mérkőzés elején próbálta kizárni ellenfelét,

ettől passzívabbnak tűnt és végül őt figyelmeztették a bírók. Az aktivitási időben Dragutan lábratámadásból levitte Orsóst, majd a passzivitási pontot is megkapta, ezzel hárompontos előnybe került. Ezt követően a magyar kapta el Dragutan lábát, amiből két pontért bebillentette őt ellenfele, ezzel már 5-0-s hátrány állt a neve mellett az eredményjelzőn.

A szünet után Orsós támadott, de nem érte el a moldovai lábát és beesett alá, Dragutan pedig egyszerűen a derekára csapott (7-0 ). Orsós egy dobással próbálkozott, de nem járt sikerrel, majd a zónában egy újabb lábratámadásból ledöntötte őt riválisa (9-0). A hajrában egy levitelt követően pörgetésből a moldovai alatt ragadt, így végül 11-2-re kikapott, és Dragutan szerezte meg a kvótát.

A másik ágon mongol győzelem született, így a török Zeynep Yetgil is vigaszágra került. Orsósnak szombaton előbb a harmadik helyért kell megküzdenie, majd a párizsi indulási jogért a másik ág harmadik helyezettjével, így két győzelemmel tudja megváltani párizsi repülőjegyét. A két további magyar versenyző közül

Szabados Noémi (68 kg) egy-egy győzelmet és vereséget követően búcsúzott a viadaltól,

mivel legyőzője, a bolgár Európa-bajnok Mimi Hrisztova kikapott az elődöntőben. Az 57 kilós Galambos Ramóna viszont szombaton a mongol és mexikói birkózó vigaszági mérkőzésének győztesével fog megküzdeni, miután a negyeddöntőben őt legyőző kétszeres Eb-győztes orosz, Olga Horosavceva bejutott a fináléba, ezzel vigaszágra segítve a magyar Eb-bronzérmest.

Lévai Zoltán a 19.30-kor kezdődő kvótaosztó mérkőzésen az amerikai Kamal Ameer Bey ellen lép szőnyegre.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 19:01
×
×
×
×