eur:
394.51
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az aranyérmes magyar trió, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika (b-j) a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában 2024. február 29-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Aranyat lőttek a magyar lányok a légfegyveres Eb-n

A Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel, Major Veronika összetételű magyar trió aranyérmet nyert a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyében a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. Az egyéni szám döntőjébe Jákó Miriam is bejutott.

A kontinensviadal első kvótaversenye, a női pisztolyosok küzdelme 11.15-kor kezdődött meg az Audi Arénában, ahol 64-en léptek lőállásba. Köztük öt magyar, Jákón, Fábiánon és Majoron kívül még Sike Renáta és Komáromi Krisztina Panna. Utóbbiak csak ranglistapontokért lőttek, azaz fináléba nem juthattak.

A 75 perces, 60 lövéses alapverseny a magyarok többségének kifejezetten nehezen indult, a tavalyi világbajnokságon negyedik, és ezzel olimpiai kvótát szerző Fábián, illetve Major is sok hibát vétett, ezért mindketten több alkalommal is kiültek pihenni és átgondolni a folytatást. A még junior korú Jákó Miriam szintén nem indított tökéletesen, de viszonylag jó ritmusban lőtt és a 95 körös első tíz lövése után a folytatásban egyre pontosabbá vált.

Jákó 97 és 98 körös sorozatokkal ért "féltávhoz" (290 kör),

s ekkor már az eredményjelzőn folyamatosan az első-második helyen állt a neve. Major 283 körrel a középmezőnyben volt és elúszni látszott a döntője, Fábián 278 körével pedig gyakorlatilag már ekkorra elveszítette a fináléba jutás esélyét.

Az már a lövőidő felénél látható volt, hogy a mezőny nagy része nem lő kiemelkedően és ez a folytatásban sem változott, így Jákó Miriam apróbb megingásai ellenére is végig a rangsor elején állt. A zsombói pisztolyos a záró három sorozatban egyaránt 95 kört lőtt, 575 körös összeteljesítményénél pedig egyedül az osztrák Sylvia Steiner (577 kör) tudott jobbat.

A magyar csapat másik két tagja a folytatásra egyaránt feljavult, Fábiánnak ez végül 563 körre és a 36. helyre volt elég, Major viszont - különösen az utolsó két sorozatban remekelve (98, 97 kör) - még a fináléhoz is nagyon közel került, 571 körével egyetlen körrel szorult ki a legjobb nyolc közül és végül a tizedik helyen végzett.

A tavalyi világbajnokságon ezüstérmes magyar trió 1709 körrel fejezte be a viadalt

és a második ukránokat összességében nagy, hatkörös előnnyel megelőzve szerezte meg az aranyérmet. A harmadik helyen a lengyel hármas végzett.

"A világbajnokságon tavaly csak a kínaiak előztek meg minket, úgyhogy az volt a realitás, hogy győzzenek a lányok" - mondta a csapat diadaláról Pál-Plichta Györgyi pisztolyos szakágvezető. - "Az egész magyar csapatból Jákó Miriam az egyetlen, aki juniorként tudott bekerülni a felnőttek közé és most az alapversenyben a tudásának megfelelően, gyönyörűen koncentrálva lőtt. Neki nagyon örülök."

A szakember Major Veronika teljesítményével kapcsolatban az alapverseny elejét sajnálta, megemlítve, hogy akkor még nem volt elég koncentrált. Fábián Sára produkcióját viszont nem élte meg rosszul, mert - mint mondta - ő már kvótás és az olimpiára készülhet, így nem az évnek ezen szakaszában kell kiemelkedően lőnie, ahogy a mezőnyben a már kvótával rendelkezők nagy része sem lőtt igazán jól.

A raglistapontokért indulók közül Komáromi Krisztina Panna 566 körrel a 24. lett, míg Sike Renáta 562-vel a 41.

A 15.15-kor kezdődő döntőben a nyolc finalista közül öt pisztolyosnak nincs még párizsi kvótája, így ők küzdenek majd meg a két olimpiai indulási jogért.

Címképünkön Jákó Miriam

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×