eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Göteborg, 2023. december 11.Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re győzött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Pálinger Katalin: itthon szeretnénk kiharcolni az olimpiai részvételt

A héten dől el, hogy jövő áprilisban mely országok lehetnek a kézilabdázók olimpiai selejtezőtornáinak házigazdái. A magyarok a svédekhez hasonlóan a női és a férfi vonalon is érdekeltek, ami a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke szerint komolyan befolyásolhatja a helyszínválasztást. Az olimpiai ezüstérmes arról is beszélt az InfoRádióban, hogy amennyiben szükséges és az a felkészülést segíti, plusz napokat biztosítanak a versenynaptárban a válogatott összetartások megtartása érdekében.

A magyar női kézilabda-válogatott sorsdöntő mérkőzésen 23–22-re legyőzte Horvátországot a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjében, így részt vehet jövő tavasszal az egyik olimpiai selejtezőtornán. Golovin Vlagyimir csapata 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a vb-t, amelyen végül a 10. helyen végzett.

2024. április 11. és 14. között három kvalifikációs tornát rendeznek, a Magyar Kézilabda Szövetség jelezte, hogy lenne az egyik házigazda, pályázatát már be is adta az IHF-nek. A helyszínekről ezen a héten születik döntés.

A magyar válogatott Svédországgal, Kamerunnal és Japánnal került egy csoportba, az első két helyezett jut ki az ötkarikás játékokra.

Pálinger Katalin az esélyekkel kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy a magyar válogatottnak kizárólag magával kell foglalkoznia, úgy kell alakítani a formaidőzítést, hogy erre a három mérkőzésre a lehető legjobb állapotban legyen a csapat. Mint fogalmazott, bár úgy tűnik, hogy a legkönnyebb négyesbe kerültünk, egyetlen ellenféllel szemben sem lehet biztosra menni. Mindegyik találkozót komolyan kell venni, hiszen ha például a nyitókörben Japán legyőzi a svédeket, máris borul minden, és kezdődhet a számolgatás. Bármi előfordulhat a kézilabdában, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke szerint a magyar csapatnak saját magára kell koncentrálni és minden meccsen győzelemre kell törekednie.

„Tényleg az a legfontosabb, hogy ne kelljen számolgatni majd a végén, hanem jó lenne már úgy várni az utolsó meccset, hogy minden eldőlt a mi javunkra”

– fejtegette.

Pálinger Katalin közölte: pillanatnyilag ő sem tud semmit a kvalifikációs tornák helyszíneiről, a pályázatok ugyanis nem nyilvánosak, meg kell várni a hivatalos bejelentést. Köszönetet mondott a sportállamtitkárságnak, hogy támogatta az MKSZ jelentkezését. Mint mondta, már a vb elején jelezni kellett a rendezési szándékot, és akkor még elég borúsak voltak a kilátások a Montenegró elleni vereség miatt. „De megkaptuk így is a bizalmat, úgyhogy be tudtuk adni a pályázatot” – tette hozzá.

Arról nincs információja, hogy a svédek kandidáltak-e, az viszont ismert, hogy hozzánk hasonlóan ők is érdekeltek a férfi vonalon is, ami jelentősen befolyásolhatja a helyszínválasztást. Az MKSZ alelnöke szerint az észszerű döntés azt diktálná, hogy Európában legyen az a selejtezőtorna, amelyen a magyar női válogatott is részt vesz, és titokban abban bíznak, hogy végül nem Svédország, hanem hazánk lehet majd a rendező, amire úgy véli, jó esélyünk van.

Plusz napokat kaphat a válogatott a felkészülésre

Pálinger Katalin végül elmondta: bár nagyon sűrű a versenynaptár, „be vannak táblázva a klubok és a játékosok”, az előző olimpiai selejtezőtorna előtt is „rendkívüli összefogásról” tettek tanúbizonyságot a csapatok, így nem zárható ki, hogy ezúttal is lesz némi változás a magyar bajnokság lebonyolításában. Ha szükséges, elképzelhető, hogy a magyar szövetség plusz napokat biztosít majd a válogatott összetartások megtartása érdekében.

„A napokban fogunk összeülni, és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Minden lehetőséget megvizsgálunk, mert azt gondolom, hogy két-három nap is sokat jelenthet ebben a sorozatban” – közölte az Európa-bajnok.

A magyar női kézilabda-válogatott 2012-ben és 2016-ban nem jutott ki az olimpiára, a legutóbbi ötkarikás játékokon, Tokióban a hetedik helyen végzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×