eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Twitter/Giro d'Italia

Hatalmas izgalmakkal és egy eséssel ért véget a Giro d'Italia első magyarországi szakasza

A holland Mathieu van der Poel nyerte pénteken a Budapest és Visegrád közötti nyitószakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek első három etapját Magyarországon rendezik.

Az etap a várakozásoknak megfelelően a visegrádi Fellegvárba vezető emelkedőn dőlt el, amelyen a szakaszsikerre előzetesen legesélyesebbnek tartott kettős, az eritreai Biniam Girmay és a flandriai körversenyt idén másodszor megnyerő holland vetélkedtek az elsőségért. A legvégén óriási csatát vívott a két kerekes, de végül a Mathieu van der Poel ért elsőként a célba, így az idei kiírásban elsőként ő öltheti magára az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót.

Az ausztrál Caleb Ewan néhány méterre a céltól esett el, miután az első kereke összeért az előtte haladó Girmay hátsó kerekével. A harmadik helyet a baszk Pello Bilbao szerezte meg.

Valter Attila a legjobbakkal együtt, a 29. helyen ért célba, a szakaszgyőztestől mintegy négy másodperccel lemaradva.

Fetter Erik a vége előtt néhány kilométerrel egy csoportos bukás részese volt, a többiekkel együtt ő is leszakadt a főmezőnytől.

A pénteki 195 kilométeres, 900 méter szintkülönbséget tartalmazó táv során Székesfehérváron és Esztergomban várt részhajrá a mezőnyre. Azonnal az éles rajt, azaz a "null kilométer" után a Drone Hopper-Androni Giocattoli két kerékpárosa, Mattia Bais és Filippo Tagliani szökésbe indult, ez mindenkinek megfelelt, így a csapatok majdnem 11 percre elengedték a két szökevényt.

Az utak mellett rengetegen bíztatták a magyarokat és köszöntötték a mezőnyt: Peák Barnabást egy felüljáróra kifüggesztett molinóval motiválták, a hazai bringásokat és a nemzetközi sztárokat az aszfaltra írt feliratok bíztatták. De volt olyan szurkoló, aki T-rex jelmezben spinningezett, mások rózsaszín egyenpólóban lóháton vágtattak a mezőny mellett, Martonvásárnál pedig huszárok kivont karddal galoppoztak egy rövid szakaszon a kerekesek kíséretében.

Esztergomot elhagyva, 14 kilométerrel a cél előtt érték utol a két andronis versenyzőt, a szakaszsiker pedig a várakozásoknak megfelelően a visegrádi Fellegvárba vezető, negyedik kategóriás emelkedőn dőlt el. A 338 méter magasan fekvő célba öt kilométer hosszú, ötszázalékos átlagmeredekségű, helyenként nyolcszázalékos kaptató várt a bringásokra.

Előbb a belga Lawrence Naesen, majd a német Lennard Kämna indított hosszú hajrát, de végül a szakaszsikerre előzetesen legesélyesebbnek tartott kettős, a Gent-Wevelgem eritreai bajnoka, Biniam Girmay és a flandriai körversenyt idén másodszor megnyerő holland Van der Poel vetélkedtek az elsőségért, miután az egyik legjobb sprinter, Caleb Ewan bukott a célegyenesben. Végül Van der Poel bizonyult a leggyorsabbnak, így győzelmével ő ölthette magára elsőként az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót az idei kiíráson. Valter Attila a legjobbakkal együtt, a győztestől négy másodperccel elmaradva ért célba a 29. helyen, s az első háromnak járó időjóváírások miatt 14 másodperces hátrányból várja a szombati folytatást.

A másik két magyar induló közül Fetter Erik még az emelkedő előtt bukásba keveredett, így 2:22 perces hátránnyal 112. helyen ért célba, míg Peák Barnabás 167. lett a győztestől 5:33 perccel elmaradva.

Mathieu van der Poel Sikerével emellett a pontverseny éllovasát illető ciklámen és a hegyi pontverseny első helyezettjének járó kék trikót is átvehette a díjátadón, amelyen ünneplése végén nem sajnálta a pezsgőt locsolni a fotósokra. A holland kerékpáros a sajtótájékoztatón kiemelte: meg kellett küzdenie a pozíciójáért.

"Végül azonban minden sikerült, jókor indítottam a hajrát, így minden tökéletes" - értékelt elégedetten.

Rámutatott: ez egy tipikus emelkedős sprintbefutó volt, amikor nagyon fáj a vége. A megelőzött - és legjobb fiatalként fehér trikós - Girmayról annyit mondott: a Gent-Wevelgem győztese csak erős rivális lehet, jól is helyezkedik, így komoly ellenfele lesz a továbbiakban is.

Van der Poel elárulta, nehéz szituáció, hogy mindenki egyértelmű esélyesként kezelte őt a szakaszsikerre, ugyanakkor volt már hasonló szituációban.

Visszaemlékezve azt mondta, tavaly a Touron, az első Grand Tourján hat napig viselte a sárga trikót, ami érzelmileg nagyon meghatotta a nagyapja, Raymond Poulidor miatt, aki bár nyolcszor volt dobogós a francia körversenyen, de soha nem ölthette magára a kerékpársport legértékesebb megkülönböztető trikóját. Az pedig, hogy most a második háromhetese rögtön egy számára kedvező etappal indult, és így volt esélye a Maglia Rosát is magára ölteni, rendkívüli motiváció volt számára.

Előre tekintve azt mondta, természetesen szeretné megőrizni első helyét még egy ideig, ugyanakkor ha a szombati időfutam nagy esélyesének tartott 2017-es győztes Tom Dumoulin át is veszi tőle a rózsaszín trikót, ő már elérte, amit célként kitűzött.

Eredmények

1. szakasz, Budapest-Visegrád, 195 km:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:35:28 óra
2. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain Victorious) a.i.
...29. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4 mp hátrány
...112. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 2:22 p h.
...167. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) 5:33 p h.

Budapest, 2022. május 6.
A Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Budapest és Visegrád közötti 195 kilométeres nyitóetapjának mezőnye a Szabadság hídon 2022. május 6-án. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, a Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül.
MTI/Kovács Tamás
A Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Budapest és Visegrád közötti 195 kilométeres nyitóetapjának mezőnye a Szabadság hídon 2022. május 6-án. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, a Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül. MTI/Kovács Tamás

Szombaton újabb magyarországi etap, a 9,2 kilométeres budapesti egyéni időfutam következik, az első induló 14 órakor rajtol a Hősök teréről. A 105. Giro d'Italia mezőnye 3445,6 kilométert teker, amíg célba ér május 29-én a veronai időfutamon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×