eur:
392.69
usd:
362.66
bux:
72166.75
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Eldőlt három Forma-1-es futam sorsa

A Forma-1-es Belga Nagydíjat meg lehet rendezni, méghozzá az eredeti időpontban, míg Silverstone-ban két futamra is sor kerülhet az idei szezonban.

A Belga Nagydíj áprilisban került veszélybe, amikor az országban a koronavírus-járvány miatt augusztus 31-ig betiltottak minden tömeges eseményt. Elio Di Rupo vallon miniszterelnök azonban pénteken bejelentette, hogy Spa-Francorchamps az eredeti időpontban, augusztus 28-tól 30-ig sor kerülhet a versenyhétvégére, de csak zárt kapuk mögött, a szigorú távolságtartási, higiéniás és egészségügyi szabályok betartásával.

A futam szervezőinek ennek értelmében kell módosítaniuk a megállapodásukat a jogtulajdonos Liberty Mediával.

"Örülünk ennek a döntésnek, most ez volt az egyetlen lehetőség" - mondta Vanessa Maes, a Belga Nagydíj főigazgatója.

Ugyancsak pénteken jelentették be, hogy a Liberty Media és a Brit Nagydíj rendezői megállapodtak, így Silverstone-ban két versenyre is sor kerülhet nézők nélkül ebben a szezonban. Mindez már csak a brit kormány jóváhagyásán múlik - mondta a pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle.

A futam eredetileg július 19-i időponttal szerepelt a versenynaptárban.

"Egyelőre nem beszélünk dátumokról. A Forma-1 vezetői megpróbálják összeállítani az új naptárt, és úgy tűnik, van benne egy bizonyos fokú rugalmasság" - tette hozzá Pringle.

A Sky Sports és a The Guardian brit lapok ugyanakkor úgy tudják: tervezett dátumokról azért már esett szó az érintettek között, így a két futamra egymást követő két hétvégén, július 26-án és augusztus 2-án kerülne sor. Utóbbi a Magyar Nagydíj eredeti időpontja, ám az - a FIA által a Formula-2-es és Formula-3-as csapatokhoz eljuttatott versenynaptárt alapul véve - egy hetet csúszhat.

A tavalyi szezonban a Brit Nagydíj volt a leglátogatottabb, a vasárnapi futamon 141 ezer, a három nap alatt összesen 351 ezer néző volt a lelátókon.

Pringle ugyanakkor figyelmeztetett: még mindig nem vehető biztosra, hogy egyáltalán sor kerül a silverstone-i versenyre, hiszen a brit kormány a külföldről érkezők számára karantén-időszakot kíván bevezetni, márpedig a Forma-1-es viadal csak akkor rendezhető meg, ha a csapatok és a hivatalos személyek mentességet kapnak.

"Nagyon sok múlik a kormány jóváhagyásán, máskülönben nem lesz verseny" - mondta Pringle.

A Forma-1 mostani idényének első tíz versenyét a koronavírus-járvány miatt törölték vagy elhalasztották. A jelenlegi tervek szerint a szezon július elején Ausztriában kezdődne, méghozzá rögtön két futammal. A Liberty Media továbbra is azt szeretné, ha a 22 helyett legalább 15-18 versenyhétvégét meg lehetne tartani.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 08:12
×
×
×
×