eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A perui válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-0-ra győztek Chile ellen a labdarúgó Copa America elődöntőjében, Porto Alegrében 2019. július 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra

Peru csodát tett, Brazília boldog

Az elmúlt évtized legnagyobb meglepetése született a Copa Américán magyar idő szerint csütörtök hajnalban: a brazilok elleni 0-5 után csak csoportharmadikként továbbjutó peruiak 3-0-ra kiütötték a címvédő chileieket és döntőt játszhatnak vasárnap este.

Ricardo Garecát, a peruiak argentin szövetségi kapitányát már többször le akarta váltatni az ottani sajtó. Legutóbb az utolsó csoportmérkőzés, a brazilok elleni, valóban nagyon rosszul festő 0-5 után. A szövetség ellenben kitart mellette, és jól teszi. A nyolcvanas évek első felének 20-szoros argentin válogatottja 2015 februárjában vette át a perui válogatottat, amely akkor már évek, sőt évtizedek óta a dél-amerikai zóna tíz csapata közül a második ötbe tartozott. Sőt… A brazil, az argentin, az uruguayi, a chilei, a kolumbiai, a paraguayi, sőt talán még az ecuadori is megelőzte az eredményei alapján.

Garecával azonban már a 2015-ös Copa Américán elődöntőbe jutott a La Blanquirroja (piros-fehér meze alapján így becézik a válogatottat), majd 2018-ban, 36 éves várakozás után vb-résztvevő lehetett. Most pedig bejutott a Copa América döntőjébe, 44 év után játszhat ismét a trófeáért. Nagyon régen volt már, hogy a perui futball ilyen siker közelébe jutott: akkor még Teófilo Cubillas, Hugo Sotil, Héctor Chumpitaz számított a csapat eminensének.

Most Paulo Guerrero vagy éppen a kapus Pedro Gallese, aki borzalmasan rosszul védett a brazilok ellen, de ott is kivédte Gabriel Jesus büntetőjét, aztán az uruguayiak elleni negyeddöntőben Luis Suárez tizenegyesének hárításával vállalt főszerepet a továbbjutásban, most pedig a chileiek ellen „húzta le a redőnyt”, ráadásul, igaz, nem meccsdöntő szituációban, 3-0-nál, az utolsó percben, de ismét kivédett egy tizenegyest.

A peruiak az első félidőben két gólt is szereztek, az egyiket Edison Flores, a másodikat Yoshimar Yotún lőtte. A második játékrészben feljöttek a chileiek, de nem bírtak Gallesével. Olyan történt velük, amilyen 2011 óta még egyszer sem a Copán: kiestek.(Sőt, a 90. percben még Paulo Guerrero is lőtt egy gólt.)

Így az előző két torna, a 2015-ös és a 2016-os döntősei, a chileiek és az argentinok a harmadik helyért játszanak majd vasárnap, míg a házigazda brazilok és a peruiak pedig a trófeáért.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×