eur:
394.62
usd:
365.24
bux:
73854.68
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Maradona szövetségi kapitány lesz

Diego Armando Maradona, akit az ezredfordulón a FIFA internetes szavazásán a valaha volt legkiválóbb labdarúgónak választottak, napokon belül szövetségi kapitány lesz. Igaz, nem a világbajnokság óta már minden mérkőzését elveszítő argentin válogatott élén, hanem Hondurasban.

Maradona a hét közepén a közép-amerikai országban járt, és találkozott az ottani labdarúgó-szövetség vezetőivel.

Rafael Callejas elnök kijelentette, nagyon szeretnék, hogy az egykori argentin világsztár elvállalja válogatottjuk irányítását.

"Õ kétségtelenül olyan egyéniség, aki országunkra irányítaná a világfutball figyelmét" - mondta az elnök.

Betegsége előtt dolgozott edzőként

Maradona a visszavonulása óta mindössze két rövid időszakban edzősködött, 1994-ben még a Deportivo Mandiyu, majd 1995-ben az avellanedai Racing Club csapatát dirigálta.

1995 és 1997 között még a Boca Juniors szerződtetett játékosa volt, de utána már nem tudott dolgozni, súlyos egészségügyi problémái és kábítószer-függősége miatt.

"Apu, ne halj meg!"


Az elmúlt években akadtak olyan periódusok, amelyekben még az élete is veszélyben volt. Az egykori játékostársnak, az őt a BBC megbízásából felkereső Gary Linekernek így nyilatkozott erről néhány hónapja: "Nem vettem észre, hogy a halál közelébe jutottam. Mások döbbentettek rá. Az egyik lányom, például. Élet és halál között lebegsz, sőt, haldoklasz, s azt mondja a gyereked, Apu, ne halj meg, élned kell miattam. Hú! Nagyon kemény."

Megműtötték a gyomrát

Nem sokkal ezután drasztikus fogyókúrába kezdett, megműttette a gyomrát, hogy ne legyen olyan gyakran éhes. Fájdalmai voltak.

"Iszonyatosan fájt, de nem volt más választásom. Olyan kövér voltam, hogy már járni sem tudtam. Leálltam a drogokkal, de az égbe szökött a cukrom, és nagyon magas lett a vérnyomásom is. Tudtam, hogy kockázatos lépésre készülünk, de azt mondogattam magamban: meg kell csinálni, meg kell csi-nál-ni. Előtte egy futballmeccs alatt bedörgöltem két óriási pizzát. Nem tudtam uralkodni magamon. Szerencsére ezen is túl vagyok, most már nagyon keveset eszem."

Ötvennégy kilót fogyott

Maradona immár maga mögött tudhatja élete legsötétebb éveit.
Újra jól van.

"Mostanában jól megy a sorom - mondta az említett interjúban. - Immár másfél év telt el az operáció óta, s immár két és fél éve nem vagyok kábítószeres. Fogytam 54 kilót, kigyógyultam a drogozásból. Jól érzem magam. Már korábban is jól voltam fizikailag, de most már belül is jól érzem magam. Azt hiszem, van mit megköszönnöm annak a fickónak, aki ott fent van. Én úgy hívom, az Öreg."

Milutinovics és az irigyek

A legutóbbi világhírű szakember a hondurasi válogatott élén Bora Milutinovics volt. A szerb származású, ám évtizedek óta - rövid megszakításokkal - az amerikai kontinensen élő és dolgozó edző 2004-ben alig egyéves munkálkodása után mondott le, mert elege lett a kritikákból, valamint a fizetését sokalló irigyekből.

Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 30. 16:16
×
×
×
×