eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
A Magyar Ízek Utcája rendezvény az I. kerületi Lánchíd utcában 2017. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Elindult az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat - helyszínek, programok

Változatos és izgalmas programokkal várják a látogatókat a Szent István-napi rendezvénysorozat szervezői a nemzet fővárosában: a szombaton kezdődő négynapos, ingyenes fesztiválon a zenei, gasztronómiai és kulturális események célközönsége mellett a családi, illetve gyerekprogramok iránt érdeklődők is megtalálják a számukra legkedvesebb időtöltést.

A szervezői közlemény szerint mintegy 20 rendezvényhelyszínen több mint 100 program közül válogathatnak azok, akik Budapesten ünneplik Magyarország születésnapját.

A népszerű magyar zenekarok koncertjei mellett hangulatos bárzenével és igazi komolyzenei ínyencségekkel is találkozhat a közönség, a gasztronómia szerelmesei pedig végigkóstolhatják a Kárpát-medence legizgalmasabb ételeit.

A gyermekes családok számára kézműves foglalkozások, cirkuszi játszóház, bábszínházi produkciók és bemutatók teszik felejthetetlenné idén az államalapítás ünnepét, de az irodalmi és művészeti beszélgetések kedvelői sem maradnak tartalmas kikapcsolódási lehetőségek híján - írták.

Immár negyedik éve várja a komolyzene és a jazz rajongóit az oázisnak számító Panorama Classical a Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében. A háromnapos idilli pikniken fellép többek között a Danubia Szimfonikus Zenekar, amely egy nagy filmzenepárbajt megidézve olyan ismert filmek zenéit tűzte műsorára, mint az Egy asszony illata, a Volt egyszer egy Vadnyugat vagy a Star Trek.

A Tabánban könnyűzenei programok lesznek: megelevenedik a múlt, a Retro Tabánon ugyanis a 70-es, 80-as és 90-es évek olyan népszerű előadói és zenekarai mozgatják meg a közönséget, mint a Back II Black, a Dinamit, az EDDA Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band vagy a TNT.

A közlemény szerint egyedülálló zenei élményben lehet részük mindazoknak, akik a 2024-es Szent István-nap rendezvénysorozaton is a Road Movie Live színpad zenei kínálatát választják. Augusztus 19-én és 20-án a Műegyetem rakparton immár negyedik alkalommal találkozhatnak népszerű magyar zenészekkel, akik koncertrepertoárjukra olyan dalokat is felvettek, amelyekben egy-egy hazai régió, város vagy épület ihlette történetet mesélnek el.

Az Erzsébet téren augusztus 19-én és 20-án exkluzív elektronikus zenei fesztivál várja az érdeklődőket, ismert magyar DJ-k mellett 360 fokos fotózás, tűzzsonglőrök és festőprogramok teszik különlegessé az eseményt. A kiemelt fellépő Metha és Peter Makto lesz - közölték.

A Vigadó téri rendezvényhelyszín programjai minden estére változatos élményeket tartogatnak, és egyszerre szólnak a klasszikus bárzenei hagyományokhoz vonzódó közönséghez, illetve azokhoz, akik új, izgalmas zenei utazásra vágynak.

Ingyenes koncertet ad a Mandoki Soulmates augusztus 18-án a Szent István-bazilikánál: a már megszokott zenei élmények mellett friss szerzeményekkel is várják a rajongókat.

A magyaros ízeket és a népi hagyományokat kedvelők számára kihagyhatatlan program a minden évben megrendezett Csárdafesztivál, ahol a vendégek nemcsak kedvenc hazai ételeikkel találkozhatnak, hanem autentikus néptáncbemutatókon és népzenei koncerteken is részt vehetnek.

A közlemény szerint a Szent István-nap közkedvelt helyszíne a Magyar Ízek Utcája, amely a Kárpát-medence gazdag gasztronómiai és kulturális örökségét hivatott bemutatni. A Várkert Bazárban az idén a gyógyító növényeket, fűszereket, ételeket, italokat és ezek jótékony hatásait ismerhetik meg az érdeklődők.

Ugyancsak itt érhetők el az idei díjnyertes finomságok: a Szent István-napi kenyér és innovatív kenyér, valamint Magyarország tortája, a Mákvirág és Magyarország cukormentes tortája, a Zöld Málna - tették hozzá.

A szervezők szerint idén is a látogatók kiemelt érdeklődésére tarthat számot a Szent Jobb- és az Aranyvonat-kiállítás az Alkotmány utcában. Az 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára készített vonatszerelvény rekonstrukciója egy interaktív történelmi kalandozás helyszíne, ahol a látogatók részesei lehetnek a Szent Jobb országjáró körútjának, és megtudható, mit jelentett a nemzeti összetartozás egykor és ma.

A magyar divat- és dizájnvilág legtehetségesebb képviselői várják a Szent István-nap vendégeit a Divat & Design Fesztiválon, a Millenáris Parkban. A fesztivál célja, hogy egy hangulatos, inspiratív közösségi teret hozzon létre, ahol a család minden tagja megtalálhatja a számára legérdekesebb programot - fűzték hozzá.

A Hősök Útján a magyar történelem legemlékezetesebb pillanatai elevenednek meg: a Tóth Árpád sétányon hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével izgalmas múltbéli jeleneteket élhetnek át a látogatók.

A Szent István-napi gyermekprogramok központja idén is a Városliget, a Varázsligeten megelevenedik István király udvara és Csukás István mesehőseivel is találkozhatnak a kicsik.

A herceg- és hercegnőképző programok mellett interaktív meseelőadások, kézműves foglalkozások és különböző tematikus kiállítások garantálják a felhőtlen szórakozást - írták.

A budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepe az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, amely az egész család számára különleges élményt kínál.

Aki egy könnyed, mégis élménydús sétára vágyna, megteheti a Városok Sétányán, ahol Magyarország minden városának zászlajával és érdekes információkkal találkozhatnak az érdeklődők, ezáltal felfedezhetik hazánk városainak és a határon túli magyar településeknek a sokszínűségét - írták.

Az ünnepségsorozattal kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a folyamatosan frissülő szentistvannap.hu weboldalon, valamint a Szent István Nap mobilapplikációban - jelezték a szervezők.

Címlapról ajánljuk

Elindult az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat

Változatos és izgalmas programokkal várják a látogatókat a Szent István-napi rendezvénysorozat szervezői a nemzet fővárosában: a szombaton kezdődő négynapos, ingyenes fesztiválon a zenei, gasztronómiai és kulturális események célközönsége mellett a családi, illetve gyerekprogramok iránt érdeklődők is megtalálják a számukra legkedvesebb időtöltést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 17. 10:57
×
×
×
×