eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Népviseletbe öltözött lányok a Pünkösdi Örökség Ünnepen a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzenban) 2018. május 21-én.
Nyitókép: Mónus Márton

Ennyi pénzt kap a Szentendrei Skanzen a viharkárok enyhítésére

Június 26-án Szentendre környékén több mint 30 milliméternyi csapadék hullott le.

Hetvenmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Szentendrei Skanzent a június 26-án elszenvedett viharkárok enyhítésére - mondta a tárca vezetője csütörtökön, miután a helyszínen megtekintette a veszteségeket.

Hankó Balázs közölte, hogy a vihar az állandó kiállítás területén a Felső-Tiszavidék, a Dél-Dunántúl és a 2022-ben átadott Erdély tájegységben okozott nagyobb pusztításokat.

Hozzátette, hogy családok, gyerekek, iskolai osztályok látogatnak el a skanzenbe a Kárpát-medencéből és távolabbi országokból is, ezért az intézmény kérésére segítséget kellett adni.

A gyors támogatásra azért volt szükség, mert biztosítani kell a tervezett nyári táborok megtartását, valamint annak a két nagy nemzetközi eseménynek a lebonyolítását is, amely szorosan kapcsolódik a magyar európai uniós elnökség rendezvénysorozatához - fűzte hozzá a miniszter.

Vitályos Eszter kormányszóvivő - aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője - közölte, hogy a skanzen, a magyar népi kultúra megőrzője évente - ha leszámítjuk a járvány időszakát - mintegy 200 ezer látogatót vonz.

Felidézte: június 26-án az országban több helyen is óriási eső esett, Szentendre környékén több mint 30 milliméternyi csapadék hullott le. A városban térdig érő víz hömpölygött az utcákon, és a skanzenben is jelentős károk keletkeztek.

Mivel az intézmény főigazgatója, Cseri Miklós jelezte, hogy megkezdték a kárenyhítést, de a helyreállításhoz szükséges összeg nem áll rendelkezésükre, a kormány most is azonnal segített - fűzte hozzá Vitályos Eszter.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 14. 17:04
×
×
×
×