eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Közép-Európa legizgalmasabb múzeumává alakul az Iparművészeti

25 milliárd forintból felújítják és kibővítik az Iparművészeti Múzeumot - mondta Cselovszki Zoltán, az intézmény főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A világ második legjelentősebb, 400 ezer tételből álló iparművészeti gyűjteményének otthont adó múzeumot az 1896-os átadása óta egyszer sem újították fel, pedig az épület 1945-ben és 1956-ban is megrongálódott - mondta Cselovszki Zoltán, az intézmény főigazgatója.

„Közép-Európa legizgalmasabb múzeuma szeretnénk lenni. Ez le van bontva szakmai programokra, de még rettentő kemény munka áll előttünk.”

A felújítás 2019-ig tart, a múzeum 2020-ban nyílik meg, de két másik helyen addig is rendeznek kiállításokat - tájékoztatott az intézményvezető.

„Csak az Üllői úti épület zár be, az intézmény nem. A Ráth György-villában és a Tétényi-kastélyban múzeumként fogunk működni. Érzékelni fogják a látogatók, hogy egy kicsit sűrűbben leszünk, mert amit ki tudunk állítani, azt nem kell raktározni. Meg fogjuk pályáztatni, hogy hova tudunk menni ideiglenes raktár-, restaurátorbázis és irodaként. Nemcsak a műtárgyak fognak költözni, hanem velük együtt az adott gyűjteményhez tartozó muzeológus, restaurátor és teljes szakmai háttér is, ugyanis a kölcsönzés, a 2020-as nyitás utáni kiállítások tervezése, a tudományos munka, a könyv- és adattár működni fog addig is, amíg az Üllői úti épület zárva van.”

A múzeum egy új, modern részleggel bővül, ami a kortárs formatervezés, a design alkotásainak is otthont ad majd, de a kormány kérésének megfelelően azon a részen is helyreállítják a homlokzat eredeti állapotát - tette hozzá Cselovszki Zoltán.

„A Hőgyes utcai szárny, ahol a kicsi foghíj van, menti meg az intézményt. Ez az az új szárny, ahova a XXI. századi múzeumtechnológiát be tudjuk építeni. A kormány azt kérte, hogy itt az eredeti, Lechner-féle tervnek a homlokzatát használjuk föl.”

Az Iparművészeti Múzeum 400 ezres gyűjteményből most ezer látható a kiállításon; a felújítás után ez a szám 60 ezerre nő - ígérte Cselovszki Zoltán főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×