eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A szerzői jogvédelmet 95 évre meghosszabbítanák

Az énekeseket, zenészeket, illetve zeneszerzőket megillető szerzői jogi védettség 50-ről 95 évre történő kiterjesztését javasolja az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja.

"Ha semmit nem teszünk, az 1950-es évek végén, a hatvanas évek elején készült felvételek európai előadóművészei az elkövetkező években elveszítik a jogdíjat" - mondta csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Charlie McCreevy.

Ezek a jogdíjak gyakran az egyetlen nyugdíjat jelentik a zenésznek, és a jelenlegi szabályozás szerint azok, akik huszonéves korukban készítették időtálló lemezeiket, most, 70 év fölött hirtelen búcsút inthetnek a jogdíjakból befolyó összegeknek.

Az EU-biztos hangsúlyozta, hogy nem csupán Charles Aznavour és Cliff Richard esetleges villanyszámla-kifizetési nehézségein kívánna segíteni javaslatával, hanem sok-sok olyan zenészen, akik közreműködtek albumok megalkotásában.

McCreevy szerint azt is el kellene rendelni, hogy lemeztársaságot válthassanak azok a zenészek, akiknek a lemezét az a kiadóvállalat, amelyhez a zenész lekötelezte magát, nem akarná újból kiadni a meghosszabbított szerzői jogi védelem ideje alatt.

A biztos szerint felül kellene vizsgálni az adathordozókra, illetve mindenfajta digitális eszközre kivetett jogdíjátalányt is, amelyet abból a megfontolásból vezettek be, hogy amire és amivel másolni lehet, arra és azzal úgyis nyakló nélkül fog szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat másolni a fogyasztó - helyes tehát, ha rögtön az adathordozó megvásárlásakor egyfajta jogdíjat fizet.

A multifunkciós digitális eszközök rohamos terjedése révén azonban kérdésessé vált, hogy aki elektronikát - például fénymásolót - vásárol, az automatikusan potenciális jogdíjsértőnek minősíthető-e.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×