eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Marton Éva: "Pavarotti a legjobb volt mindenki között"

Marton Éva több alkalommal is együtt lépett fel a csütörtök hajnalban, 71 éves korában elhunyt Luciano Pavarottival, a többi mellett Verdi Trubadúrjában a New York-i Metropolitanban és a Milanói Scala Tosca című előadásában. Interjú.

Milyen volt a közös munka Pavarottival?

Olyan ember volt úgy a színpadon, mint a színpadon kívül, mint nagyon kevesen. Teljesen fel tudott oldódni, baráti szinten volt a kapcsolat, ki tudta alakítani, hogy az ember azt érezte: fontos a számára. Én nagyon szép dolgokat éltem vele át. A Trubadúrra készültünk a Metropolitan-ben és egyszer csak azt kérdezte, nincs-e kedvem lemenni hozzá - mert hogy ugyanabban a házban laktunk -, és azt monda: főzök nektek egy spagettit. Mi a férjemmel ezt örömmel vettük. Lementünk hozzá, együtt megfőztük, megettük, majd bementünk a szobába. Véletlenül ott volt a kotta az asztalon. Egyszer csak azt mondta: "nézzük csak meg ezt a felfutást! Hogy oldod meg?" Én megmutattam neki, és azt mondta: "nagyszerű. Mindig így használd a hangodat. Így mindig megmarad a magasságod". Úgy tudta az okos tanácsait belefűzni a mondandójába, hogy az ember észre sem vette. Aztán később többször emlékeztem rá: végső soron egy egész életre adott tanácsot.

Milyen darabokban játszottak együtt?

Az első volt a Tosca, a milánói Scalában. Én akkor csak beugrottam, mert egy énekesnő az utolsó pillanatban lemondta az előadást. Nagyon kellemetlen volt a próbán, hogy hátul összefogta a ruhámat, úgy fogott, mint egy kismacskát. Azt gondoltam: milyen tolakodó ez a férfi már a színpadon, milyen lesz a színfalak mögött? Én buta fejemmel mást gondoltam, amikor kimentem a színpadról, kikísért, és odasúgta: menj a szabóhoz mert hátul kinyílott a ruhád. Az első felvonás első jelenetében végig tartotta a ruhát, hogy ne legyek nevetség tárgya. Õrült lélekjelenléte volt. És nagyszerű partner volt Egy élmény volt vele énekelni.

Mi volt az ő orgánumában, a technikai tudásában különleges?

Ami egyedülálló volt, és ami nagyon kevés énekesre jellemző, a regiszterek kiegyenlítődése, azaz a magasabb régiókban éppúgy szólt a hangja, mint a mélyebbekben és a középsőben. Csodálatos technikával rendelkezett. Ez az évek alatt sem változott, technikailag a legjobb volt mindenki között.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 18:08
×
×
×
×