eur:
394.35
usd:
354.5
bux:
72621.57
2024. szeptember 18. szerda Diána

Újraírhatják Székesfehérvár történelmét

Római kori település emlékei kerültek elő Székesfehérváron; a feltárás eredményei alapján újra kell "írni" a város kétezer évvel ezelőtti történetét - közölte az ásatást végző régész.

Az eddigi kutatások során a településen belül még soha nem kerültek elő hasonló korú és jellegű leletek - mondta Prander Péter.

Tájékoztatása szerint feltételezhető, hogy az előkerült település része volt a Florianából, a mai Csákvárról a táci Gorsium felé vezető út mentén elhelyezkedő állomáshelyeknek, illetve kiszolgáló településeknek, és lehetséges az is, hogy mindkét szerepet betöltötte.

Mivel a feltárás területe évszázadokig kiváló agyagnyerő hely volt, nagy valószínűséggel a térség falakkal körülvett, római kori kerámiaközpontjának emlékeire bukkantak.

Erre a feltárás során felszínre került nagy mennyiségű kerámiatárgyból és égetőkemencék maradványaiból következtetnek a kutatók.

A leletek alapján valószínűsítik, hogy a településen a rabszolgaként odahurcolt kelta lakosokat dolgoztatták a rómaiak. A két népesség hasonló "együtt munkálkodására" a pannóniai régióban kevés példa akadt - hangsúlyozta Prander Péter.

A feltárást szeptember 30-ig kell befejezni, mivel a területen üzletház épül. A jövendő létesítmény területénél azonban jóval nagyobb részt kell még kibontani ahhoz, hogy a föld mélyén rejtőző valamennyi leletet felszínre tudják hozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása
Vízügy

Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása

A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében. A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart, a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint.

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább kilenc embert és több mint háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×