eur:
396.97
usd:
359.37
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Lehull a lepel a tévés sorozat titkairól

Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta. Összeállításunk második részében újabb különlegességeket tudhatnak meg a sorozatról.

A Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendő Maffiózók című sorozat titkairól, illetve az annak alapjául szolgáló család történetéről már írtunk. Most az 1960-as éveknél vesszük fel a fonalat.

Az igazi keresztapa


Az 1960-as évekre Ruggerio Boiardo szinte teljesen visszavonult, az üzlet vezetését fia, Tony Boy vette át. A "keresztapát" 1969-ben mégis lecsukták illegális szerencsejáték szervezése miatt; két évet kapott. Vele bukott Addonizio polgármester is, akit tíz évre dugtak rács mögé zsarolásért.

Tony Boy hamarosan magához vette az irányítást, és tovább öregbítette apja hírnevét: egyre több legitim üzletet is bonyolítottak: törvénytelen üzelmeik fehérgalléros imidzzsel párosultak.

Valószínű, hogy Anthony Boiardo "találta fel" a tőzsde manipulálásának egyik módszerét: a részvényeket olcsón megvették, majd hamis pletykákkal feltornázták az árukat, és drágán eladták azokat.

Bár Tony Boyt a polgármesterrel egy időben szintén vád alá helyezték, mégsem kellett börtönbe vonulnia, később azonban tizenkét embere is elárulta, így tudta az FBI felszerelni bárjukba a lehallgatókat.

Az árulók egyikét Big Pussyként ismerték. A sorozatban ugyancsak Big Pussy volt, aki informálta a szövetségi nyomozókat Tony Soprano piszkos ügyeiről. A valódi, és a filmbéli Pussynak is meg kellett halnia tettéért.

A híres-hírhedt paradicsomok


Tony Boyt bíróság elé állították, ám épp akkor kapott szívrohamot, amikor az eljárás megindult volna. Ezután - csodálatos módon - soha többé nem állt a vádlottak padján. A továbbiakban kedvenc golfpályájáról, főhadiszállásáról vezette a szervezetet.

1978-ban végzetes infarktust kapott, magára hagyva édesapját, aki livingstoni házukba visszavonulva, paradicsomültetvényét gondozva élt 1984 novemberéig. 95 éves koráig élt, halála természetes okból következett be.

A Boiardo-család története itt akár véget is érhetett volna, mert bár a banda tagjai folytatták a vállalkozásokat, az FBI egyre hatékonyabb működése megnehezítette az ő és a többi nagy maffiafamília működését is.FBI-akták és saját tapasztalat

David Chase - aki vezetéknevét DeCesare-ról angolosította Chase-re - azonban úgy döntött, olyan sorozatot akar írni, amely egy valódi, modern bűnözőcsalád történetét mutatja be. Már csak egy modellre volt szüksége, de mindeddig titkolta, hogy a Maffiózók sztorija valójában a Boiardók tettein alapul.

A tévés azt mondta, a történet saját emlékei köré épült, hiszen ő maga is olasz-amerikaiként nőtt fel a hatvanas évek New Jerseyjében, ahol ő is tapasztalta a helyi szervezet hatalmát.

Elárulta azt is, hogyan született meg Tony Soprano anyjának, Liviának a karaktere, akinek viselkedése annyira megviselte a vezért, hogy pszichológushoz kellett fordulnia. David Chase bevallotta: az asszony nem más, mint a saját édesanyja.

A Maffiózók történetének egyes részletei - mondta el David Chase - rendőri és szövetségi források alapján íródtak: hangfelvételek, dokumentumok felhasználásával, amelyek nagy részét a bárban rögzítették.

David Chase egy alkalommal arról is beszélt, hogy egyszer családjával meglátogatták Newarkban élő rokonaikat, ahol találkozott egy nagybácsival, akinek állítólag "zavaros ügyei voltak egy Livingstone-ban élő bandavezérrel".

A legnagyobb része kitaláció?

Ruggeiro Boiardo pedig éppen Livingstone-ban rendezkedett be. A villához tartozó birtokon római császárok mellszobrai álltak, de Boot magáról is készíttetett egy lovasszobrot.

"A sorozat kilencven százaléka kitaláció, de erről a családról mintázták" - mondta David Chase.

A Boiardo-család és az általuk irányított szervezet utolsó tagja egy véletlen folytán 1988-ban valódi híresség lett: egy dokumentumfilm szereplője.

A férfit egy nyugalmazott New Jersey-i rendőr, Mike Russell Newarkban furikázva észrevette, hogy két férfi egy öreget ver az út szélén. Sikerült elkergetnie a támadókat, az idős ember pedig hálából meghívta őt egy kávéra. A beszélgetés során kiderült, hogy ő Andrew "Andy" Gerardo, aki akkoriban annak a bandának a vezetője volt, ami a Boiardók birodalmából megmaradt.

Durva vég

A két férfi összebarátkozott, Mike Russell pedig úgy döntött, beépül a szervezetbe, és rögzíti a Gerardóval folytatott beszélgetéseiket. A felvételek végül a bíróság elé juttatták a bűnözőket, akiket börtönbe zártak. Így végződött az igazi maffiózók története.

A livingstoni ház még mindig áll, ám két éve teljesen üres, a szobrok pedig már eltűntek a kertből. Tulajdonosa doktor Richard A. Boiardo ortopédus sebész. Az orvos nem volt hajlandó nyilatkozni családjáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 10:34
×
×
×
×