eur:
396.21
usd:
367.18
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kalandozó magyarok a Nemzeti Múzeumban

Az Alsó-Ausztriában talált honfoglalás kori magyar sír áll a Nemzeti Múzeum új tárlatának középpontjában, amelyen a kalandozó magyarok számos más eszközeit is kiállítják.

Oláh András, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze az InfoRádióban elmondta: 2000 júliusában egy körülbelül 14 éves ifjú lovas sírját találták meg és tárták fel az alsó-ausztriai Gdadendorfban. Ennek a sírnak a leletanyaga adja a múzeum kiállításának egy részét.

Ez az első olyan, régész által feltárt sír, amely biztosan a nyugati magyar szállásterületen kívül van, vagyis valószínűleg a kalandozó hadjáratokhoz köthető - hangsúlyozta a szakember.

A régész szerint az ifjú valószínűleg nagyon előkelő lehetett, mivel felszerelése finom anyagokból készült, szablyájának markolatát és hüvelyét cápa- vagy rájabőrrel vonták be, továbbá gyöngyberakásos arany- és ezüstveretekkel díszítették.

Oláh András közölte: a kiállítás a sírban talált leletekhez hasonló, szintén honfoglalás kori tárgyakat mutat be, együtt látható például az összes nemes anyagokkal díszített szablya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 17:28
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×