eur:
396.28
usd:
367.22
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Ütközések: a meglepetés befutó

Sokak meglepetésére az Ütközések vihette haza az egyik legtekintélyesebb, ha nem a legtekintélyesebb kategóriának számító legjobb film Oscar-díját. Bár a díjkiosztó napjához közeledve egyre jobb esélyeket jósoltak a filmnek, az elsőszámú esélyesként így is a Túl a barátságon című alkotást tartották számon.

Az Ütközések az utolsó pillanatban került a kategória legesélyesebb filmjei közé, voltak filmkritikusok, akik meg is kockáztatták: veszélybe került a Túl a barátságon legjobb filmes Oscar-díja. Sokak számára így is meglepetést okozott, amikor Ang Lee rendezői Oscar-ja után az Ütközések kapta a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát.

Az Ütközések ezen kívül még két kategóriában kapott Oscart: a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás díját is hazavihette. Paul Haggis filmjét összesen hat kategóriában jelölték. A legjobb férfi mellékszereplői (Matt Dillon), a legjobb betétdal, és a legjobb rendezői jelölést nem sikerült Oscarra váltania.

A film az amerikai társadalomban uralkodó etnikai feszültséget mutatja be: tizenkét nagyon különböző ember életéből ragad ki 36 órát, amely alatt sorsuk elkerülhetetlenül ütközik egymással.

A szereplők: egy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész; egy perzsa boltos; két rendőrnyomozó, akik mellesleg szeretők is; egy színesbőrű filmrendező és felesége; egy mexikói lakatos; két autótolvaj; egy újonc zsaru és egy középkorú koreai házaspár. A film kendőzetlenül tárja elénk a faji megkülönböztetés összetettségét az amerikai társadalomban. Mikroszkóp alá veszi a 9/11 utáni Los Angeles olvasztótégelyét.

Az Oscar-díjas Ütközések november óta látható a magyar mozikban.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 17:28
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×