eur:
402.27
usd:
366.23
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália
WHITE PLAINS, NY - NOVEMBER 16:  In this photo provided by the U.S. Department of Justice, former Soviet military officer and arms trafficking suspect Viktor Bout (C) deplanes after arriving at Westchester County Airport November 16, 2010 in White Plains, New York. Bout was extradited from Thailand to the U.S. to face terrorism charges after a final effort by Russian diplomats to have him released failed.
Nyitókép: U.S. Department of Justice/Getty Images

Ismét munkába állhatott a hírhedt orosz fegyverkereskedő

Viktor Bout orosz fegyverkereskedőt két éve cserélték ki az amerikai hatóságok Brittney Griner női kosárlabdázóra az oroszokkal. Sajtóértesülések szerint a fegyvernepper azóta újra "munkába állt", és most kézifegyverek eladását igyekszik közvetíteni a jemeni húszik számára.

A Wall Street Journal egy meg nem nevezett európai biztonsági forrásra és más, az ügyet ismerő névtelen forrásokra hivatkozva vasárnap közölte, hogy a "halál kereskedőjének" is nevezett Bout újra aktív a fegyverpiacon - írja a lap híradása nyomán a Portfolio. A lap szerint

a húszi küldöttek augusztusban Moszkvában tárgyaltak 10 millió dollár értékű automata fegyverek vásárlásáról, ahol találkoztak Viktor Bouttal.

A jelentés szerint a fegyverszállítmányokat még nem adták át, azt viszont hozzáteszik, hogy ezek a fegyverek messze elmaradnak az orosz hajó- vagy légvédelmi rakétáktól, amik esetleg komoly fenyegetést jelenthetnek az amerikai hadsereg egységeire, amik a nemzetközi hajózást védik a lázadók támadásaitól.

A Reuters megkereste az ügyben a Kremlt és az orosz védelmi minisztériumot, ám választ egyelőre nem kapott. Viktor Bout 2022-ben tért vissza Oroszországba fogolycsere révén, az 57 éves férfi azóta csatlakozott a Kremlhez hű ultranacionalista Liberális Demokrata Párthoz (LDPR), de a nyilvánosság előtt viszonylag visszafogottan viselkedett -írja a lap. Korábban viszont a világ egyik legkeresettebb embere volt.

2008-ban Thaiföldön tartóztatták le a fegyverkereskedelemmel kapcsolatos többszörös vádakkal. Az Egyesült Államoknak történő kiadatását követően 2012-ben egy manhattani bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélte.

Viktor Bout közel 20 éven keresztül a világ egyik leghírhedtebb fegyverkereskedőjeként tevékenykedett

- írják, ugyanis fegyvereket adott el kétes hírű államoknak, lázadó csoportoknak és haduraknak Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Életútja annyira közismertté vált, hogy 2005-ben hollywoodi film készült róla "Fegyvernepper" címmel, amelyben Nicolas Cage alakította a Viktor Boutról lazán mintázott Jurij Orlov karakterét.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×